Mariska van Nijnatten is voor het tweede jaar voorzitter. FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX
Mariska van Nijnatten is voor het tweede jaar voorzitter. FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Bouwers Schijfse corsowagen één grote familie

Door: René Bruijnincx Algemeen

SCHIJF - Net buiten de dorpskern op het terrein van Kees en Jaantje Kerstens zijn de voorbereidingen voor het Zundertse Bloemencorso in volle gang. Daarnaast wijst alles erop dat het om serieuze zaken gaat.

Op het erf hangt een groot zeil met daarop vermeld alle sponsoren van het Buurtschap Schijf. Voordat je de 'bouwtent' binnenwandelt word je gewaarschuwd om allerlei veiligheidsregels in acht te nemen. En de bedrijvigheid in de bouwruimte bewijst maar één ding: Schijf neemt ook dit jaar deel aan het Zundertse Bloemencorso.

Twijfel

"Mochten er mensen het afgelopen jaar getwijfeld hebben of we dit jaar deel zouden nemen aan het corso, dan kennen ze ons nog niet", vat voorzitter Mariska van Nijnatten het minder geslaagde corso van 2018 samen. "We werden als laatste gekwalificeerd omdat we een technisch probleem hadden. Het jaar ervoor wonnen we zowel de eerste prijs bij de jury en het publiek." En Mariska benadrukt dat deelnemen aan een dergelijk corso kan leiden tot winnen, maar net zo goed tot verliezen.

Motivatie

"Natuurlijk hebben we vorig jaar menig traantje gelaten, maar eigenlijk hebben we daar helemaal de tijd niet voor gehad. Nadat we onderweg gestrand waren, moesten we eerst zorgen dat de wagen veilig terug op het veilingterrein kwam. Want daar werd de wagen volledig gestript." Van Nijnatten geeft aan dat zo'n domper verwerkt moet worden, maar er nooit toe geleid heeft om na te denken om te stoppen. "We hebben met de volledige bouwploeg een stevig pintje gedronken en zijn daarna aan de voorbereidingen van dit jaar begonnen."

Opzet

"Onze eerste vraag voor het nieuwe seizoen stellen we altijd aan de ontwerpers Huub en Maikel, of ze ook het komende jaar mee willen blijven werken. Vervolgens gaan zij aan de slag en komen met een of soms meer ontwerpen naar de bestuurstafel. Meestal zijn we het wat ontwerp betreft snel met elkaar eens. Dan kijken we of een en ander technisch mogelijk is en wordt er een maquette op schaal gebouwd." Opvallend daarbij is dat de voorzitter niet rept over competitie met andere buurtschappen, maar naar de eigen ploeg kijkt en aangeeft dat gezelligheid, het gevoel van een grote familie, een geweldige sfeer en het echt bij elkaar horen, de beste motivatie is om aan de slag te gaan.

Begeleiding

"Ieder bestuurslid heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheden. Of het nu over veiligheid, public relations, de constructie, het tikken van de bloemen of het plakken of vormgeving gaat, er is altijd een bestuurslid dat zo'n proces mee aanstuurt." Mariska, die voor het tweede jaar voorzitter is, geeft ook aan dat de vaste bouwploeg uit zo'n twintig personen bestaat, maar dat er uiteindelijk zo'n 200 vrijwilligers een bijdrage leveren. "Soms wordt het naar het einde toe stressvoller omdat je ziet wat er aan werk nog gedaan moet worden en de corsodatum steeds dichterbij komt. Maar uiteindelijk komt het ieder jaar weer goed."

Collegialiteit

"Ieder buurtschap strijdt uiteraard voor het winnen van deze wedstrijd, maar de collegialiteit wint het op alle terreinen", vat Van Nijnatten de uitstekende sfeer samen. "Op 18 augustus is het open tentendag. Dan gaan we bij elkaar kijken hoe ver iedereen inmiddels is. En mocht een buurtschap door wat voor oorzaak dan ook enigszins achterlopen, dan kunnen ze altijd rekenen op hulp van de andere deelnemers." En daarmee is het Zundertse Bloemencorso geduid als een competitie met een stevige collegiale rand.

Naarmate het corso dichterbij komt neemt het aantal mensen in de tent toe.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief