Het vernielde gedeelte van de rotonde.
Het vernielde gedeelte van de rotonde. (Foto: NatuurWerkgroep Rucphen)

Vandalen vernielen bijenrotonde Gebrande Hoefstraat

RUCPHEN - De bijenrotonde aan de Gebrande Hoefstraat in Rucphen is door onbekenden vernield. Het bestuur en de vrijwilligers van NatuurWerkgroep Rucphen zijn zwaar teleurgesteld en geschokt.


'Wie doet nu zoiets?', is de eerste reactie van voorzitter Kees Kools na de constatering dat een deel van de begroeiing van de bijenrotonde is verdwenen. "Hebben wij vijanden die zoiets doen?"

Het gedeelte van de rotonde met boerenwormkruid in bloei is door onbekenden op onverantwoorde wijze gekortwiekt. Boerenwormkruid is niet zodanig gewild dat het geroofd moet worden uit de natuur. Het gaat volgens secretaris en vrijwilliger Cees Terpstra dan ook waarschijnlijk om domme vernielzucht door jongeren. "Op andere plekken in de gemeente hebben we ook met zinloze vernielingen en ontvreemdingen van onze bezittingen te maken. Eigendommen van een vereniging met 150 leden die ieder met 10 euro per jaar en/of als vrijwilliger een bijdrage aan de natuur leveren."

De bijenrotonde is door de NatuurWerkgroep geadopteerd om een bijdrage te leveren aan het stoppen van de teloorgang van insecten in ons land. In de afgelopen 50 jaar is bijna 75 procent van de insectenhoeveelheid verdwenen. En met hen de vogels die van de insecten leven. Met name bijen zijn hard nodig voor het bestuiven van groente en fruit. "Vernielen van hun habitat betekent vernielen van je eigen toekomst. Zolang Rucphen 'zoemt' gaat het beter met de bij." Naast de bijdrage aan de natuur vormt de rotonde ook nog eens een fraaie entree van Rucphen voor het verkeer dat van de Gebrande Hoefstraat gebruik maakt.

Kees Kools vraagt zich af wat aan deze vernielzucht ten grondslag ligt. "Inspanningen van onze vrijwilligers worden zo tenietgedaan. Niet dat we ons hier iets aan gelegen laten liggen. We gaan gewoon door met onze werkzaamheden, waarvan het Flower Power project met 16,5 hectare bloemrijke kruidenakkers het meest in het oog springt. Hopelijk laat men ons werk voortaan met rust."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief