Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Herstel Mariakapel in Zegge vordert gestaag

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZEGGE - Het herstel van de door rook en roet beschadigde Onze Lieve Vrouw van Zegge Kapel vordert gestaag. Dat meldt Helen van Oosterhout-Verhoeven, secretaris van het bestuur van de Sint Franciscusparochie regio Rucphen.

"De roetschade is zo goed al hersteld, behalve een van de muurschilderingen", laat zij weten. "We hopen dat daar ook nog een oplossing voor komt". De kapel wordt deze dinsdagavond opnieuw ingezegend door pastoor Hans van Geel die de dinsdagavondviering samen met diaken Jan van Steenoven zal voorgaan.

Ernstige situatie

De Mariakapel tegenover de kerk in Zegge werd tijdelijk gesloten herstel- en schoonmaakwerkzaamheden nadat er eind vorige maand een brand woedde. De brand ontstond vermoedelijk nadat onverlaten kaarsjes hadden aangestoken in een antieke kast. Pastoor Hans van Geel sprak na de gebeurtenis  van 'een ernstige situatie'. "Ik zou graag willen weten wat de motivatie is geweest om dit te doen". De Dorpsraad Zegge noemde de vermoedelijke brandstichting 'te triest voor woorden'. "Zo mag er niet met ons erfgoed omgegaan worden We dienen allemaal respectvol om te gaan met onze kapel en de kerk."

Bedevaartgangers

De kapel is in sobere neogotische stijl gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De kapel heeft een bedevaartstraditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De in 1922 gebouwde kapel sluit qua hoofdvorm aan bij de voorgaande kapel. In de kapel kan iedere dag door mensen die daar behoefte aan hebben een kaarsje worden opgestoken. Iedere dinsdagavond wordt er een viering gehouden, maar die van afgelopen dinsdag werd na de brand van maandag verplaatst naar de kerk. De Mariakapel heeft een belangrijke plaats in de gemeenschap van Zegge, vooral ook in de jaarlijkse Meimaand. Dan komen er meer dan tienduizend bedevaartgangers naar Zegge. De afsluiting van de Meimaand vindt plaats met een plechtige processie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief