De initiatiefnemers voor de garagsale in Sprundel: 'Een rommelmarkt stond jaren op de agenda'
De initiatiefnemers voor de garagsale in Sprundel: 'Een rommelmarkt stond jaren op de agenda' Foto: Corine Roks

Sprundelse wijk De Branden houdt garagesale

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - De Sprundelse wijk 'De Branden' staat op zondag 15 september in het teken van een garagesale. Tweeëntwintig adressen zetten hun garagedeur op deze dag open voor het publiek dat zo kan rondsnuffelen tussen de tweedehands spullen. Een handige plattegrond wijst de koopjesjagers naar de deelnemende adressen. De sale gaat om tien uur van start.

"Een idee van één van onze leden", zo verklaart Monique Wagemakers de lancering van deze garagesale. Monique Wagemakers geeft samen met Marloes Verdaasdonk en Marianne van Hulzen vorm aan de garagesale. De dames maken deel uit van werkgroep wijkvereniging De Branden, die strak samenwerkt met het bestuur. De wijkvereniging telt een kleine vijfhonderd leden, verdeeld over 160 adressen.

Ballonnen

"Het is altijd even afwachten of een activiteit aanslaat. Middels een brief hebben we bij onze leden het animo gepolst. De reacties waren zeer positief, het initiatief heeft ons zelfs extra leden opgeleverd. Dat was wel een van de voorwaarden, de bewoners van de deelnemende adressen moeten lid zijn van de wijkvereniging. Uiteindelijk staat de garage bij tweeëntwintig leden op zondag 15 september open voor publiek, herkenbaar aan de zwarte en rode ballonnen", vult zij aan.

Regelgeving

De termijn van inschrijving is inmiddels verlopen. Marloes Verdaasdonk legt uit waarom: "Voor ons ook een uitdaging, met name de regelgeving omtrent een dergelijke activiteit. We hebben bij de gemeente Rucphen geïnformeerd en die hebben ons de voorwaarden toegestuurd. Een van de vereisten van een dergelijke sale is dat alle deelnemende adressen vooraf zijn aangemeld bij de gemeente". Behalve een deelnemerslijst is het zaak dat aan bepaalde wettelijke eisen wordt voldaan. Zo mogen geen levende dieren worden aangeboden en nieuwe artikelen die naar aantal als gangbare handelswaar kunnen worden aangerekend zijn verboden.

Facebook

Naast een fysieke brief zorgt webmaster Marianne van Hulzen voor de nodige aandacht op Facebook. "Iedereen is welkom! Voor de bezoekers ligt er een handige plattegrond klaar op het adres; De Branden 75, herkenbaar aan de ballonnen. Op het stratenplan staan alle deelnemende adressen vermeld. En voor de kinderen hebben we een verrassing. Zij ontvangen bij het startadres een bonnetje, goed voor een gratis duik in een van de grabbeltonnen die aan het parcours staan opgesteld", aldus de Facebookbeheerster. Tot de klok van vier hebben bezoekers de tijd om de 'garages' te bezoeken.

Rommelmarkt

Een rommelmarkt stond jarenlang op de agenda van het feestweekend wijkvereniging 'De Branden'. "Sinds de oprichting in 1982, op de laatste zondag van augustus. Enkele jaren geleden hebben we deze activiteit geskipt. Een centrale rommelmarkt kost in de voorbereidingen veel tijd en ook op de dag zelf komt een hoop kijken zoals het plaatsen van kramen en dranghekken. En het animo zagen we teruglopen wegens de overkill aan activiteiten in de regio, vandaar dit besluit", verklaart Monique Wagemakers.

Alternatief

Om die reden zijn de dames blij met dit alternatief, feitelijk een eigentijdse rommelmarkt. Ook de deelnemers staan te popelen hun tweedehands spulletjes aan te bieden. Het aanbod is divers, van kleding tot speelgoed, van huishoudelijke producten tot gereedschap. "Je kunt het zo gek niet bedenken, en dat voor een scherpe prijs", besluit het drietal.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief