Afbeelding
Foto: Rijnhout Media

Raakt West-Brabant haar brandweer kwijt? 'Voor ons is het ook onduidelijk'

Door: Amber Kuijs algemeen

RUCPHEN - Ook voor de West-Brabantse brandweer lijkt de nieuwe Europese wetgeving een groot probleem te worden. De vrijwilligers, die het grootste deel van het personeel zijn, moeten betaald gaan worden. De 1350 vrijwilligers in Midden- en West-Brabant worden dan beschouwd als parttime-arbeiders. 

In de grote steden in Midden- en West-Brabant werken er voornamelijk betaalde brandweermannen. Vooral de dorpen en randgemeentes leunen op de steun van vrijwilligers. Het verschil tussen de 250 beroepsbrandweermannen of de 1350 brandweervrijwilligers is in feite niet zo groot. De beroepsbrandweer is in vaste dienst. De vrijwilligers krijgen een vergoeding voor de opleiding of als zij worden ingezet. Het enige verschil zit in in de voorwaarden. "Vrijwilliger zijn bij de brandweer kun je vergelijken met een 0-uren contract", aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. "Ze krijgen pas betaald als ze iets doen. Daarnaast hebben ze geen regeling voor pensioen of met ziekte en verlof. Dat is waar de oneerlijkheid zit." 

Daar haakt de nieuwe Europese wetgeving op in. Daarin moeten brandweervrijwilligers beschouwd worden als parttime-arbeiders. Toch zitten daar veel haken en ogen aan. "Als werkgever draag je dan voor iedereen sociale lasten. Dat is een grote kostenpost", aldus de woordvoerder. Ook verandert er veel voor de vrijwilligers. "Door een contract aan te gaan, ontstaat er een opkomstverplichting. Het neemt een stukje vrijwilligheid weg. Als vrijwilligers nu geen tijd hebben door bijvoorbeeld hun werk, dan hoeven ze niet te komen. Dat moet wel als ze parttime-arbeiders worden. Dat is best wel een groot ding." 

In opdracht van ministerie van Justitie en Veiligheid is er een denktank opgericht. Daarin moet onder leiding van van prof. mr. Verburg, die de rechtspositie van de brandweervrijwilligers onderzocht, oplossingen gevonden worden voor dit vraagstuk. "Voor ons is het ook nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. Er zal dan ook heel snel duidelijkheid gecreëerd moeten worden."

Knelpunten
Tegenwoordig is het ook steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te werven. Zo is overdag de beschikbaarheid minder, mede doordat hoofdwerkgevers minder flexibel zijn. Innovaties en technische en technologische ontwikkelingen hebben ook invloed op het brandweervak. Daardoor loopt het huidige vrijwilligerssysteem tegen zijn eigen grenzen aan. Ook naar dit probleem kijken brandweer, Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers en het ministerie van Justitie en Veiligheid samen in het landelijke programma 'Vrijwilligheid'. 

Dat programma heeft twee delen. Het ene deel richt zich op het verbeteren van het huidige stelsel. Daarin wordt onder andere onderzocht hoe andere vrijwilligersorganisaties mensen binnen aan hun organisatie en hoe de brandweer in andere landen het doet. In het tweede deel wordt het huidige stelsel kritisch tegen het licht gehouden. Wet- en regelgeving, brandweercultuur, politieke en maatschappelijke verwachtingen en de inhoud van het brandweervak zijn daarbij factoren die een rol spelen. Het juridische aspect maakt het noodzakelijk het tweede deel van het programma Vrijwilligheid te versnellen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief