[FOTOALBUM] Dubbel feest voor Zegse gemeenschap
Foto: Charles Luijten
FOTOALBUM

Dubbel feest voor Zegse gemeenschap

ZEGGE - De Zegse gemeenschap vierde zaterdag dubbel feest. Dat had niet alleen te maken met de herdenking van 75 Jaar Bevrijding Zegge, ook de ingebruikname van een officieel eigen herdenkingsmonument zorgde voor feestvreugde.


Zegge, een dorp onder de rook van Roosendaal, ziet deze zaterdagmiddag na lang wachten haar wens in vervulling gaan: de onthulling van een eigen bevrijdingsmonument. In de pastorie van de parochie Maria Boodschap is het een drukte van jewelste. Daar is de samenkomst van de vele genodigden die van hieruit in optocht naar de uitverkoren locatie aan de O.L. Vrouwestraat gaan. Voorop rijdt een legendarisch Amerikaanse legerjeep van de Timberwolves. Het is deze Amerikaanse legereenheid die destijds ook Zegge bevrijdde.

Dolblij

De onthulling was aanvankelijk gepland op woensdag 30 oktober, de datum van bevrijding. "Op een doordeweekse werkdag is echter niet iedereen in de gelegenheid te komen", zegt duizendpoot Jan Vergouwen. Samen met Piet van de Oever van de Heemkundige Kring Den Lande Zegge heeft hij flink aan de komst van het monument getrokken. De Zegse gemeenschap, gevormd door zo'n 2.200 dorpsbewoners, is er dolblij mee. "Eigenlijk komt het monument 25 jaar te laat, anders hadden veel meer mensen die de oorlog hebben meegemaakt er bij kunnen zijn. Maar nog altijd beter laat dan helemaal nooit", laat Zeggenaar Jan van Overveld weten.

Wijwater

Voorzitter Corry Hellemons van de Heemkundige Kring verwelkomt iedereen die rond het dan nog afgedekte monument heeft plaatsgenomen. In het bijzonder burgemeester Marjolijn van der Meer Mohr die daarna de onthulling verricht. Pastoor Hans van Geel besprenkelt vervolgens het monument met wijwater en is er een bloemlegging door dorpsbewoners. De vlaggen worden gehesen als een trompettist The Last Post speelt. Heel Zegge schudt op haar grondvesten bij een massaal en oorverdovend applaus op het moment dat ter plaatse duiven worden gelost. Het monument bestaat uit een viertal platen van zwart graniet. Elke plaat heeft een tekst die respectievelijk verwijst naar het vorstenhuis, de bedevaart, de bevrijding en de gevallenen.

Vredesvuur

Het herdenken van de bevrijding is daags te voren al begonnen. Het feestprogramma omvat heel wat activiteiten, waaronder het halen van het vredesvuur door een vijftigtal schoolkinderen bij het Militair Historisch Museum in Achtmaal. Voor de jeugd is er een gezellig dansuurtje en ook een vossenjacht, harmonie St. Cecilia verzorgt een concert, de heemkundige kring een expositie, men gaat gezamenlijk aan het ontbijt en in de parochiekerk vindt een plechtige viering plaats en nog veel meer. Te veel om allemaal te noemen, maar wel stuk voor stuk onderdeel van een unieke Zegse verenigingsestafette met maar liefst 29 deelnemers. Al met al komt Zegge voortreffelijk ver voor de dag.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief