Twee kruisjes van Spundelse gesneuvelden in Nederland Indië en 14 kruisjes van Sprundelse slachtoffers Tweede Wereldoorlog.
Twee kruisjes van Spundelse gesneuvelden in Nederland Indië en 14 kruisjes van Sprundelse slachtoffers Tweede Wereldoorlog. Foto: Toon van de Sanden

Bevrijdingsoptocht hoogtepunt viering Sprundel 75 jaar bevrijd

Algemeen

SPRUNDEL - Zondag aanstaande is het hoogtepunt van de viering ‘Sprundel 75 jaar bevrijd’. Er zal dan een bijzondere optocht door het dorp trekken en in De Trapkes is er een feestelijk programma met verhalen over de oorlog en de bevrijding en met muziek uit die tijd.


Basisschool Vinkenbos maakte bij een speciaal project gebruik van het boekje ‘Sprundel 75 jaar bevrijd’. Daarna zijn de duizend exemplaren van dat boekje weggevlogen. Afgelopen zaterdag werden een goed bezette St. Janskapel op waardige wijze de Sprundelse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dinsdag 29 oktober, was het precies 75 jaar geleden dat The Timberwolves het dorp binnentrokken en de vijand verdreven. Vanwege dat heugelijk gebeuren war er nu om 9.00 uur op het Kloosterplein een plechtigheid. Samen met schoolkinderen hees burgemeester Marjolein van der Meer Mohr de Nederlandse vlag. Een plechtigheid die werd opgeluisterd door de muziekvereniging Door Het Volk Voor Het Volk. Die morgen verscheen bij veel huizen ter plaatse de Nederlandse of Sprundelse vlag.

Bevrijdingsoptocht
Bedoeling is dat die vlaggen blijven hangen tot en met zondag aanstaande. Op het Kloosterplein start dan Le Petit Harmonie om 12.40 uur de festiviteiten. Carmencita voert er om 13.00 uur een bevrijdingsdans uit, waarna een grootse bevrijdingsoptocht zich in beweging zet. Het gilde St. Jan Baptist gaat voorop, daarachter komen een grote groep ‘vertrekkende Duitsers’ en een kolonne van bevrijders met originele voertuigen van The Timberwolves. Vervolgens zullen diverse groepen, individuen en paardenwagens langstrekken, die laten zien hoe het er direct na de bevrijding aan toe ging. Daartussen onder andere een wagen met gevangenen, een wagen waarop eerste hulp verleend wordt, een veldwachter die een landverrader oppikt en een auto uit 1933. Geruchten willen dat ook koningin Wilhelmina mee in de optocht zal opduiken. De 21-delige stoet wordt afgesloten door een ere-boer met kruiwagen, die de paardenstront opruimt.

Bevrijdingsmiddag
De bevrijdingsoptocht begint met een rondje rond het Kloosterplein en volgt verder de route: Hertogstraat, St. Janstraat, Hofstraat, Thornerstraat, Fatimastraat. Nadat de stoet het Kloosterplein verlaten heeft begint een feestelijk programma in De Trapkes. De bezoekers worden daar ontvangen met koffie/thee en een bevrijdingskoek. Vier personen komen er verhalen vertellen over de oorlog en de bevrijding. Die verhalen worden afgewisseld met muziek en zang. Muziekvereniging Door Het Volk Voor Het Volk laat samen met een vijftal dames van Sprundel Vocaal nummers horen die in 1944 erg bekend waren. Er worden ook films en foto’s uit die tijd vertoond. Rond 16.00 uur heeft de prijsuitreiking plaats van de prijsvraag die verbonden is aan het boekje ‘Sprundel 75 jaar bevrijd’. Op het eind van de middag treedt middag de traditional New Orleans jazzband, Jazz O’Leans, op.

Disco Rood Wit Blauw
Voor de jeugd is er op zaterdag 2 november in het jeugdhonk van De Trapkes een ‘bevrijdingsdisco’. Het thema van die avond: ‘Lang Leve Rood Wit Blauw’. Voor meisjes en jongens van groep drie t/m groep zeven draait de disco van 19.00 tot 20.30 uur en voor leerlingen van groep acht en de middelbare school van 20.30 tot 22.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief