[FOTOALBUM] Natte bevrijdingsoptocht Sprundel laat feestvreugde niet bederven
Foto: Corine Roks
FOTOALBUM

Natte bevrijdingsoptocht Sprundel laat feestvreugde niet bederven

SPRUNDEL - Alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo leek het tijdens de bevrijdingsoptocht die afgelopen zondagmiddag werd gehouden in Sprundel. Een kopie van mei 1945 waarbij met paard en wagen - inclusief figuranten - de vrijheid van dit dorp werd gevierd.


De bevrijdingsoptocht is het klapstuk van Sprundel 75 jaar bevrijd, een negendaags programma dat op zaterdag 26 oktober van start is gegaan.

Timberwolves

De bevrijdingsoptocht wordt ingeluid met dans op het Kloosterplein van Carmencita. Met het Gilde St. Jan Baptist voorop wordt de stoet in gang gezet. De bevrijders zijn goed vertegenwoordigd, zowel te voet, per fiets en met historische voertuigen waaronder materieel van de befaamde Timberwolves Brigade. Niet alleen de troepen oogsten bewondering van het publiek, ook het verzetsvolk wordt toegejuicht, onder wie de smokkelaars die in de oorlogsjaren zorgden voor petroleum en proviand.

Lint

Bij deze optocht mogen platte wagens niet ontbreken. Voortgetrokken door paarden, allen versierd met takken groen, zoals ook 75 jaar geleden het geval was. Een optocht waarin vele groepen en verenigingen vertegenwoordigd zijn. Zoals leerlingen van de Sprundelse basisschool die hun zelfgemaakte bevrijdingsvlaggentjes als een lint presenteren aan het publiek.

Appeltjes van Oranje

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr draagt haar bevrijdingsrok die zij eerder cadeau kreeg van de vrouwelijke jeugd. Als een bont gekleurde groep verbeelden zij de veerkracht en inventiviteit van bevrijd Nederland. Het volk lacht, zwaait, juicht en vermaakt zich, en laat de feestvreugde niet bederven door de aanhoudende regen. Koningin Wilhelmina is trots op haar natie, zij wuift haar volk uitbundig toe. Hekkensluiter is Le Petit Harmonie dat de menigte trakteert op bevrijdingsnummers als 'Appeltjes Van Oranje".

Jaren '40-stijl

Het bevrijdingsfeest krijgt een vervolg in Dorpshuis De Trapkes, met op het podium Sprundel Vocaal en muziekvereniging DHV-VHV. Ook zij verschijnen geheel in de jaren '40-stijl. De heer Jan van de Riet deelt zijn bevrijdingservaring met de honderden aanwezigen, gevolgd door verschillende sprekers die vertellen over bezet en bevrijd Sprundel. De feestelijkheden worden bekroond met jazzmuziek uit de jaren 1945.

Beeldbank

Slechts enkele beelden heeft Heemkundekring Sprundel van het bevrijdingsfeest 1945 in haar archief. Over de beeldbank 2019 hoeft zij zich geen zorgen te maken gezien de vele foto's en filmpjes die bezoekers langs het parcours en tijdens het binnenprogramma maakten.

BIJDRAGE CORINE ROKS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief