Instructeur Richard Konings bij de padelbaan.
Instructeur Richard Konings bij de padelbaan. (Foto: Corine Roks)

Eerste padelbaan gemeente Rucphen geopend

RUCPHEN - De eerste padelbaan van de gemeente Rucphen is zaterdagmiddag geopend door wethouder Martien de Bruijn. Behalve op de vier tennisbanen kunnen leden nu ook een balletje slaan tussen de muren. Een soort mix van tennis en squash met veel volley, zo omschrijft tennisleraar/padelinstructeur Richard Konings de nieuwe aanwinst van tennispark TV RICO in de Binnentuin.


"Het is een dynamisch spel waarbij de bal gelijk uit de lucht wordt gepakt", legt Konings uit. Met de komst van de padelbaan heeft TV RICO een primeur binnen de gemeentegrenzen.

Budget

De aanleg van de baan is bekostigd uit het budget dat de vereniging heeft verkregen middels sponsoring, subsidie en eigen inzet. "Bij de aanleg van het tennispark hebben we gebruik gemaakt van de capaciteiten van onze leden, zoals de bouw van ons clubgebouw", aldus voorzitter Cor Leijs. De club heeft nog fysieke ruimte voor een tweede baan, maar laat weten de bezettingsgraad van het blauwe kunstgras eerst af te wachten.

Populair

"Padel wint aan populariteit, een toevoeging aan de tennissport. Je ziet dat steeds meer tennisverenigingen deze tak van sport aanbieden", vult Konings aan. In totaal telt Nederland zo'n driehonderd padelbanen. Padel is overgewaaid uit Zuid-Amerika en inmiddels wereldwijd de snelst groeiende sport. In Spanje is padel zelfs volkssport nummer 2, na voetbal.

Muren

De kenner geeft uitleg: "De puntentelling is gelijk aan die van tennis, met een speeltijd van twee gewonnen sets. Het racket is kleiner, een soort beach- tennisracket gemaakt van dikschuim. Dat is wel even wennen met het smashen, zo leert de ervaring. De bal is iets zachter en er mag via de glazen muren worden gespeeld. Het veld is kleiner dan een tennisveld en wordt op deze baan bij dubbelspel gespeeld."

Verder laat de instructeur weten dat padel technisch makkelijker aan te leren is dan tennis, en ziet hij de komst van de padelbaan als extra sportieve uitdaging voor bestaande en nieuwe leden. "Een reflexspel met volley raakvlakken", vat hij samen.

Openingsweekend

Dat de nieuwe aanwinst uitnodigt tot sportiviteit blijkt tijdens het openingsweekend. Zoals de wethouder, die na de officiële opening zijn kostuum heeft verruild voor een trainingspak. Op zaterdag konden liefhebbers kennismaken met het spel middels demonstraties en gaf Pieter de Leijer van Padel Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) uitleg over het spel en haar ontwikkeling.

Op zondag konden geïnteresseerden, eventueel onder begeleiding, kennismaken met het spel. Al heel vroeg werd hiervan gebruik gemaakt. De spelregels zijn te vinden naast de entree en rackets kunnen ter plekke worden geleend.

Aanbieding

De tennisvereniging heeft nog een aanbieding voor niet-leden. Tot eind 2019 kunnen liefhebbers voor een klein bedrag onbeperkt padel en tennis spelen bij TV RICO. "En onze vaste leden betalen geen extra contributie, zij kunnen onbeperkt gebruik maken van de nieuwe baan", aldus voorzitter Cor Leijs.

In het voorjaar staat er nog een padel clinic vanuit de KNLTB op de agenda en als het aan het bestuur ligt komt er in de nabije toekomst zeker een padel competitie.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief