Foto: Corine Roks

Indonesische Greetje is zeer geliefd in Rucphen

RUCPHEN - Het parochiekoor St. Cecilia in Rucphen stond afgelopen zondag in het zonnetje met als stralend middelpunt mevrouw Greetje Hoorn uit Rucphen. In 1994 meldde zij zich aan en werd verwelkomd als 31ste koorlid. Nu, 25 jaar na dato, kunnen parochianen nog steeds genieten van haar prachtige sopraan stem tijdens de kerkdiensten. En behalve haar stem wordt zij door menigeen geliefd om haar warme en hartelijke persoonlijkheid.


Vereerd met de Zilveren Gregoriusspeld, oorkonde en bloemen wordt mevrouw Hoorn na de zondagsmis in de Rucphense Martinuskerk toegesproken: "Greetje, zoals je het liefst wordt genoemd, je zet je niet alleen in voor ons koor, maar ook op sociaal gebied ben je bijzonder actief. Zo sta je altijd klaar voor de zieke en zwakkere medemens en biedt aan velen een luisterend oor", luiden de woorden van voorzitter Toos Loos. "Een prettige persoonlijkheid, en daar draagt haar Indische afkomst zeker aan bij", zo vult dirigent Joop van Oosterhout aan.

Indonesië

"Ik ben geboren in Indonesië. Dochter van een Indonesische moeder en Nederlandse vader. In 1955 zijn we voorgoed naar Nederland verhuisd. Reden was de Indonesische onafhankelijkheid die ons gezin dwong tot keuze in nationaliteit. Een turbulente periode ging daaraan vooraf, waarbij we in kampen hebben gewoond. We trokken onder dwang van het ene naar het andere kamp, als kind voelde je je nergens echt thuis". Daar kwam gelukkig verandering in. Het is half jaren '50 als het gezin in Nederland arriveert en wordt opgevangen in een pension in Princenhage, Breda. "Vervolgens verhuisden we in 1956 naar Rucphen. Mijn vader werkte daar op het militair terrein". In het Bredase pension leerde de jonge Greetje haar man Nico kennen, die om dezelfde reden hier verbleef. Ze trouwden en stichtten hun gezinnetje in Rucphen.

Voorzitter

Over haar toetreding tot het kerkkoor vertelt mevrouw: "Ik ben lang ziek geweest en daardoor had ik een grote drang naar religie. Ik leerde via de buurt Riet Geerts kennen en zij heeft mij kennis laten maken met het kerkkoor waarvan zij voorzitter was. Zij leerde me alle facetten van het koor en de kerk. Later heb ik het voorzitterschap van haar overgenomen, een functie die ik achttien jaar heb vervuld".

Kinderen

"Een zeer trouw en lief lid", zo luidt de conclusie van de koorleden als de naam Greetje valt. Ook twee van haar kinderen, dochter Linda en zoon Erwin, zijn op deze feestelijke zondag van de partij. De heer en mevrouw Hoorn hebben vier kinderen van wie er één in Nederland woont. "Wij komen uit Eindhoven. De andere kinderen wonen in België, Schotland en Londen. Mijn schoonmoeder is heel gelovig en zeer betrokken bij de kerk", vult de schoondochter aan. Verder wordt mevrouw omschreven als een superlieve oma die heel graag kookt.

Geboorteland

Voor de lunch hoeft Greetje Hoorn deze middag niet te zorgen, deze wordt aangeboden door het kerkkoor. En natuurlijk heeft ze lekker gekookt voor haar kinderen, de Indische hapjes staan te wachten in het ouderlijk huis. Haar Indonesische achtergrond wordt gekoesterd. Afgelopen zomer heeft Greetje samen met haar man nog een prachtige reis gemaakt naar haar geboorteland

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief