F.C. Brabantia houdt voor de veertigste keer haar jaarlijkse Veldtoertocht.
F.C. Brabantia houdt voor de veertigste keer haar jaarlijkse Veldtoertocht. (Foto: Corine Roks)

Bijzondere start voor veertigste editie Rogelli Veldtoertocht

RUCPHEN - Op zondag 1 december staat een bijzondere editie van de Rogelli Veldtoertocht op de agenda. Voor de 40ste keer houdt F.C. Brabantia uit Rucphen deze tocht en daarom pakt de organisatie uit met een bijzondere start. Een tipje van de sluier; een deel van het parcours loopt parallel met het terrein waarop in januari het NK veldrijden zal plaatsvinden.


"Een tocht met een internationaal karakter, zowel qua parcours als deelnemers. Het deelnemersveld bestaat uit wedstrijdrijders en recreanten. De tocht is dus voor iedereen toegankelijk, ook voor de jeugd. We merken overigens dat het aantal jeugdigen en dames jaarlijks toeneemt", laat voorzitter Jos van Ginneken weten.

Landgoed Schijf

Trouwe deelnemers zullen nog wat veranderingen in het parcours opmerken. Van Ginneken hierover: "Was voorheen de rustplaats gesitueerd op het terrein van Landgoed Schijf, deze is nu verplaatst naar Paarden Pensionstalling Le Papillon in Schijf. Op deze manier zal het prachtige terrein van Landgoed Schijf minder worden belast. Uiteraard zullen de veldrijders nog wel over het Landgoed worden geleid. Een unieke beleving, met dank aan de gastvrije beheerder. Ook is een deel van onze vertrouwde route afgesloten wegens het vernieuwen van putten door Brabant Water. Door onze tienkoppige werkgroep zijn prima alternatieven gevonden. Deelnemers krijgen te maken met nieuwe uitdagingen".

Route

En dat is nu juist kenmerkend voor de tocht; afwisseling. Singletracks, zandpaden en enkele lichte beklimmingen wisselen elkaar af. Het eerste gedeelte leidt de veldrijders door een gevarieerd landschap van bos en heide. Na het passeren van de Belgische grens wordt de tocht voortgezet richting Essense duinen. Via de Dodendraadroute en het gedenkteken van Klaveren-Vrouwke keren de deelnemers terug naar Nederland.

Veiligheid

Over de veiligheid laat Van Ginneken weten: "Op de oversteekplaatsen zijn verkeersregelaars aanwezig. Met onze milieuvriendelijke bewegwijzering en splitsing borden geven wij de tocht een professionele uitstraling. Onze tocht heeft het NTFU-keurmerk, en is door de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) beoordeeld en gewaardeerd met twee sterren. Behalve veiligheid zijn ook de aanwezigheid van EHBO en twee materiaalposten hierbij van belang".

De Vijfsprong

Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 27 en 47 kilometer. Start en finish bij sporthal De Vijfsprong in Rucphen. "Met voldoende parkeergelegenheid en toezicht bij de fietsenstalling. Ook zijn er kleedruimtes, douches en toiletvoorzieningen aanwezig, en natuurlijk onze 'wasstraat', waar na afloop de fietsen kunnen worden afgespoten". De inschrijfkaarten zijn gekoppeld aan een lotnummer waarmee de deelnemers nog kans maken op een attentie. "En deelnemers trakteert op een kop heerlijke soep".

Oorsprong

De Rogelli Veldtoertocht vindt zijn oorsprong in het winterprogramma van F.C. Brabantia. In 1979 organiseerde de vereniging de eerste veldtoertocht, die in 1993 vernoemd werd naar geestelijk vader Giel Lambregts. In 2018 kreeg de tocht zijn nieuwe naam van sponsor Rogelli Sportswear uit Sint Willebrord. Over het parcours wil Van Ginneken nog kwijt: "Een unieke start waarbij verschillende sportverenigingen uit De Binnentuin de samenwerking hebben gevonden".

BIJDRAGE CORINE ROKS

Rogelli Veldtoertocht

Tussen 8.00 uur en 10.30 uur kan worden gestart, de ludieke opening van de 40ste editie van de Rogelli Veldtoertocht vindt plaats om klokslag 9.00 uur. Iedereen is welkom! Surf voor meer informatie naar www.fcbrabantia.nl/veldtoertocht.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Productiemedewerkers op oproepbasis

Roosendaal

Maintenance Assistant

Hedikhuizen (Gem. Heusden)

bezorgers weekkrant

Akmkerk, Hank, Veen, Nieuwendijk

Helpende BBL - VIG BBL - of combi VIG/MMZ BBL

Dussen

Correspondent m/v

Steenbergen (Zundert en Etten-Leur)