Sprundel Schoon officieel gelanceerd
Het Sprundelse vrijwilligersinitiatief is officieel gelanceerd.
Het Sprundelse vrijwilligersinitiatief is officieel gelanceerd. (Foto: Corine Roks)

Sprundel Schoon officieel gelanceerd

SPRUNDEL - Sprundel Schoon! Onder deze naam is dit Sprundelse vrijwilligersinitiatief officieel gelanceerd. Een project gericht op het verzamelen van zwerfafval waarbij de gemeente Rucphen en burgers de handen ineen slaan.


Zwerfafval is een van de grootste ergernissen van Nederland. Reden voor Saskia Hontelé uit Sprundel om bij het wijkenoverleg aan de bel te trekken met de hoop het probleem straatafval collectief aan te kunnen pakken. Het vraagstuk zwerfafval landde bij Toon van de Sanden, die als vice-voorzitter wijkenoverleg het verzoek als punt op de agenda te zette. Het bleek al snel dat niet alleen Hontelé zich ergerde aan zwerfvuil. Ook fanatieke natuurliefhebbers, buurtpreventisten en dorpsgenoten deelden dit ongenoegen. Tijd om rond de tafel te gaan met de gemeente Rucphen.

Handhaving

Van de Sanden: "Hierop volgden duidelijke afspraken. De gemeente Rucphen ondersteunt burgerinitiatieven in het kader van overheidsparticipatie. In dit geval levert zij de middelen voor een schone buurt. Denk hierbij aan afvalzakken, ringen, grijpers en zelfs een afvalkarretje. Na een telefoontje richting gemeente wordt het verzamelde afval bij de vrijwilligers opgehaald."

Piet de Jong kan dat bevestigen: "Werkt prima! Binnen een dag worden de zakken opgepikt." De Jong over zijn participatie: "Mijn vrouw en ik wandelen dagelijks. Onderweg storen we ons enorm aan het zwerfafval. Via buurtpreventie kwamen we in contact met dit initiatief. We hebben nu allebei een grijper en speciale zakken met ringhouder. Soms hebben we drie zakken vol. Wat we wel niet tegenkomen. Zelfs een complete DVD/CD speler die nog gewoon werkt." Bij verdacht zwerfvuil wordt de Buiten Beter App ingeschakeld.

Taart

Terwijl wethouder René Lazeroms de taart met de tekst 'Vrijwilligers Sprundel Schoon bedankt' snijdt en uitdeelt laat hij weten: "Een vrijwilligersproject voor zwerfafval van deze omvang is geweldig. Elk dorp kan een beroep doen op middelen en medewerking van de gemeente als het maar gedragen wordt door vrijwilligers. Dat geldt ook voor de hondenpoepzakjes waarover we veel vragen krijgen." Momenteel telt het team Sprundel zo'n tien vrijwilligers.

Collectief

In de kern Zegge houdt men vier keer per jaar een grote collectieve zwerfvuilactie. "Samen met buurtpreventie en de jeugd. Onlangs nog, waarbij hun inzet werd versterkt door twee collega's van handhaving", vult Angelo van den Berg, hoofd Openbare Orde, Handhaving en Veiligheid, aan. Daarnaast besteden alle scholen uit de gemeente Rucphen, zo ook het Munnikenheide College, aandacht aan de zwerfvuilproblematiek. Iedere school geeft hieraan een eigen invulling. Voor scholen stelt de gemeente Rucphen een lesprogramma beschikbaar.

Ook enthousiast geworden? Bel of mail naar Angelo van den Berg: 0165- 349538 of a.van.den.berg@rucphen.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief