Afbeelding
Foto: Corine Roks

Noordelijk deel omleiding Rucphen - Sprundel - Sint Willebrord afgerond

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Met het verwijderen van de hekken is woensdagmiddag de Kozijnenhoek- Industriestraat officieel geopend. Wethouder Martien de Bruijn verrichtte deze handeling, waarbij hij vanaf een truck de grijper aanstuurde. De opening betekende ook een afsluiting: de afronding van de noordelijke tak omleiding Rucphen- Sprundel - Sint Willebrord. 

"Een heuglijk moment waarmee het laatste traject van het noordelijk deel omleidingstraject is afgerond", laat de wethouder weten. Begin 2016 werd de start gemaakt. Deeltracés als Bernhardstraat, Rucphenseweg en vrijliggend fietspad kregen gestalte. De grootste uitdaging schuilde in het doortrekken van de Vosdonkseweg en Helakkerstaat. Niet alleen in het voortraject, maar ook financieel.

Crisis

"Een grote boerderij moest worden opgekocht en de geluidswal langs de Verlengde Vosdonkseweg bleek een flinke kostenpost. De crisis in de (wegen)bouw betekende voor de gemeente Rucphen echter een meevaller, lage marktprijzen drukten de kosten", laat projectmanager omleiding, Ad van Dorst, van de gemeente Rucphen weten. Voor het gehele traject is een budget van 24 miljoen beschikbaar. "Waarvan we nu nog zo'n zes miljoen ter beschikking hebben voor het zuidelijk deel", vervolgt Van Dorst

Voortgang

Over de voortgang is men meer dan tevreden. Volgens Van Dorst te danken aan de tijd en energie die de gemeente Rucphen in de voorbereidingen heeft gestoken. De deadline die de Provincie Noord-Brabant had gesteld is gehaald. "Het doortrekken van de Vosdonkseweg en de Helakkerstraat moest vóór 2020 zijn afgerond."

Vernieuwd

De allernieuwste oplevering van Dura Vermeer bestaat uit een vernieuwd stuk Kozijnenhoek vanaf de rotonde met de Helakkerstraat tot aan de Industriestraat. Verder is de weg verbreed naar zeven meter en de Kozijnenhoek is nu via een flauwe bocht aangesloten op de Industriestraat. Op de Industriestraat zijn rode fietssuggestiestroken aangelegd.

Bus

Het gemeentehuis en de Binnentuin zijn nu weer goed bereikbaar, zelfs met de bus. Want wat direct in het oog springt zijn de bushokjes langs het nieuwe asfalt. Vanaf zondag 15 december worden deze haltes in gebruik genomen door busreizigers op lijn 312. De omleiding heeft ten doel de kernen Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord te ontlasten. Over de werkzaamheden in deze kernen zegt Martien de Bruijn: "Alle projecten staan met elkaar in verbinding. Zo is de afronding van dit noordelijk deel een must voor het centrumplan Rucphen en is de inrichting Kaaistraat Sint Willebrord minder aantrekkelijk gemaakt voor doorgaand verkeer."

Zuidelijk deel

Na noord volgt zuid, waarbij een nieuwe verbinding tussen de Sprundelseweg (vanaf de Industriestraat) en de Vorendseindseweg wordt gerealiseerd. Zo ook een betere aansluiting Vorenseindseweg - Zundertseweg. Gestreefd wordt het zuidelijke deel eind 2020 af te ronden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft recent ter inzage gelegen.

Bestemmingsverkeer

Met de opening van de Kozijnenhoek - Industriestraat zijn de bewoners van de Noorderstraat in Sprundel verlost van vrachtverkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer. "De (vooraankondiging)borden worden nog dit jaar geplaatst", laat wethouder René Lazeroms weten. Eerder werden de borden al geplaatst, maar weer snel verwijderd. Omwonenden van de Verlengde Vosdonkseweg tekenden namelijk protest aan vanwege de hinder van zwaar vrachtverkeer op het omleidingstraject. In het collegebesluit van 29 oktober zijn bezwaarmakers in het ongelijk gesteld. "Dit naar aanleiding van het advies commissie bezwaarschriften", besluit de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief