Rinus van Koulil en Ad Foesenek bij het veld aan de Noodstraat in Sprundel, dat dienst gaat doen als parkeerweide.
Rinus van Koulil en Ad Foesenek bij het veld aan de Noodstraat in Sprundel, dat dienst gaat doen als parkeerweide. Foto: René Bruijnincx

55ste Kerstcross Sprundel op tweede kerstdag

Door: René Bruijnincx Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Voor de 55ste keer vindt op tweede kerstdag de Kerstcross van Sprundel plaats. De eerste editie werd georganiseerd in 1964 door de Rooms Katholieke Jonge Boeren. Kort daarna werd de organisatie overgenomen door de KPJ, die dat tot en met de 17e cross regelden.

In 1982 stopte de KPJ en werd er een crosscomité opgericht om het sportieve spektakel voor Sprundel te behouden. Dankzij de families De Rooy, Lazeroms, Vermunt en De Bont, kon de Kerstcross altijd op hetzelfde terrein aan de Noodstraat worden gelopen.

Organisatie

Ad Foesenek, vooral belast met de organisatie, en de sportieve Rinus van Koulil vormden samen met Ad de Rooy en Jos Decker het Kerstcrosscomité. "De belangrijkste beweegreden van die doorstart was het feit dat we het zonde vonden wanneer de Kerstcross zou stoppen", vat Foesenek het enthousiasme van het comité samen. Van Koulil vult aan: "Mensen die al een aantal jaren aan onze cross meededen waren enthousiast. Op de eerste plaats omdat ons parcours altijd uitblonk door diversiteit en vanwege de grote groep vaste lopers die jaarlijks naar Sprundel terugkwamen."

Vrijwilligers

Om te zorgen dat de organisatie vlekkeloos verloopt, maakt het bestuur gebruik van zo'n 25 vrijwilligers. Foesenek daarover: "Ze verzorgen de inschrijvingen, klokken de rondetijden, noteren de uitslagen en zetten het parcours uit." De conclusie van beide heren is eenduidig: "Zonder hulp van al die vrijwilligers is het organiseren van deze cross onmogelijk. En mocht er een vrijwilliger uitvallen, dan proberen we die taak altijd zo snel mogelijk in te vullen, alhoewel dat wel steeds moeilijker wordt."

Categorieën

De cross is verdeeld in een aantal categorieën. Voor de jeugd zijn er een jongens- en meisjesgroep tot en met 8 jaar. Datzelfde geldt voor de leeftijdscategorie 9 tot en met 12 jaar. "Deze deelnemers hoeven geen inschrijfgeld te betalen, krijgen wel een deelnemersvaantje en uiteraard na afloop de traditionele beker met warme chocolademelk", belicht Van Koulil de motivatie voor deze groep. En hij benadrukt daarbij: "Het is ieder jaar weer een genoegen om te zien op welke wijze al die kleintjes aan de hand van vader of moeder die 450 meter afleggen." Verder zijn er leeftijdsgroepen bij de jongens en meisjes van 13 tot en met 17 jaar. Ook de dames en heren vanaf 18 jaar en ouder zijn in diverse categorieën ingedeeld.

Parcours

Het parcours van de Kerstcross Sprundel kenmerkt zich door de veelzijdigheid. Foesenek: "Er zit duidelijk hoogteverschil in, er liggen gedeelten met grasland en het kronkelt alle kanten uit." Natuurlijk hoopt de organisatie op mooi maar vooral droog weer, omdat de deelname van de jeugd dan gegarandeerd is. "Bij slecht weer willen de ouders nog wel eens thuisblijven, en dan zijn er uiteraard ook minder kinderen als deelnemer", vat hij het belang van het weer samen.

Deelname

Aan de Kerstcross nemen jaarlijks zo'n 200 tot 250 deelnemers deel. "Ze komen uiteraard voor een groot deel uit de regio, maar er zijn ook deelnemers die al jaren meedoen en uit Leiden, Reusel en Eindhoven komen. Foesenek en Van Koulil kijken enthousiast uit naar de 55ste editie. "Maar het voortbestaan van de Kerstcross wordt natuurlijk vooral bepaald door de jeugd. Wanneer zij straks het organisatiestokje  overnemen, kunnen we nog jaren vooruit. Maar bij die opvolging ligt wel onze grootste zorg", besluiten de beide heren het gesprek.

55ste Kerstcross Sprundel
Tweede kerstdag, 26 december, aan de Noodstraat
Voorinschrijving per mail € 3,00 ; inschrijving op de dag zelf € 4,00
Start verschillende categorieën: vanaf 11.00 tot 12.30 uur


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief