Rietje Konings met aan de bar haar collega’s Frederique en Natascha.
Rietje Konings met aan de bar haar collega’s Frederique en Natascha. Foto: Corine Roks

Rietje Konings gaat met pensioen

Door: Corine Roks

RUCPHEN - Het vertrouwde gezicht achter de bar van Laco sportcentrum Rucphen gaat met pensioen. Haar naam is Rietje Konings en menig generatie heeft zij in al die jaren voorbij zien komen. Want wie kent haar niet, de barjuffrouw waarbij het drankje werd besteld terwijl het kroost een uurtje zwemles kreeg. Of de badmintonners waarvoor Rietje de minisnacks uit het vet haalde. Zelf moet ze nog erg wennen aan het idee dat ze straks zeeën van tijd heeft. Tijd die de sociale Rietje (66) met haar vriendinnen gaat invullen. 

“Ik zal ze wel missen, de vaste klanten zoals dit groepje badmintonners op de donderdagmiddag”, spreekt Rietje. “En de Meppers die op een vaste avond present zijn." 

“Weet je wat zo leuk is van mijn werk?", vervolgt ze. "Je ziet moeders met dikke buiken terwijl hun kind zwemles krijgt. Een paar jaar later komen ze terug voor hetzelfde doel, maar dan met het kindje uit de buik."

Interieurverzorgster

Het is 1981 als Rietje Konings solliciteert bij de gemeente Rucphen naar de functie van interieurverzorgster locatie sporthal. Ze wordt aangenomen in de civiele dienst voor het schoonhouden van de kleedruimtes van de sporthal. “Gestart met vijftien uur per week. Drieëntwintig jaar lang, waarbij mijn werk werd afgewisseld met de kaartverkoop voor het buitenzwembad. De kassa bevond zich destijds bij de huidige uitgang. Ook was ik kassière van de golfbaan, die in die tijd heel goed draaide. Elke dag was het druk." 

Extra uren

Een grote verandering volgde in 2005. Het sportcluster werd overgenomen door Laco. “Ik zag er als een berg tegenop, maar de manager liet weten dat het voor mij heel gunstig zou uitpakken." En dat bleek niet ongelogen. Het beheer van het restaurant viel nu onder Laco, en dat leverde extra uren op voor Rietje. “Achter de bar inclusief avonddiensten waarvan de woensdagavond mijn vaste werd. Later werden mijn uren opgedeeld in een ochtend- en middagdeel. Ging ik 's morgens een paar uurtjes poetsen en draaide ik in de late middag de bar."

Behalve haar vaste uren was Rietje van de partij tijdens grote evenementen. Voorbeelden daarvan somt zij op: “Het voetbaltoernooi, het BackHandstoernooi, fietsclub Brabantia en jarenlang het gemeentelijk muziekconcours."

Herinneringen

Mooie herinneringen koestert zij aan het personeelsuitje naar Parijs ter ere van het tienjarig bestaan van Laco: “Wat hebben we gelachen. Het regende beide dagen, maar dat mocht de pret niet drukken." Ook de Laco-feesten scoren goed onder het personeel. “Om de vijf jaar met een volle touringbus naar een vestiging. De laatste keer met een optreden van Corrie Konings op het feestadres."

Privatisering

Voor Rietje Konings hebben collega’s ook een mooi feest op de kalender staan. Collega’s Natascha en Frederique hierover: “Op 15 december nemen we afscheid van een collega met 36 dienstjaren op haar conto, en dat is bijzonder." Het hele proces, van gemeentelijk instituut tot privatisering heeft de bijna pensionaris tijdens haar dienstverband meegemaakt. 

Konings ziet op tegen het afscheid, vooral van haar collega’s. Op zaterdag 14 december staat de Willebrordse voor het laatst achter de bar. In het restaurant ligt een boekje waarin klanten en bekenden een woordje tot de barjuffrouw kunnen richten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief