Zes mauwers op de bühne tijdens Tonpraatavond Zegge
V.l.n.r. Mitchel Verstijlen, Marco Jacobs, Raoul Heijnen en Gudo Palings.
V.l.n.r. Mitchel Verstijlen, Marco Jacobs, Raoul Heijnen en Gudo Palings. (Foto: Corine Roks)

Zes mauwers op de bühne tijdens Tonpraatavond Zegge

ZEGGE - De tijd van de oliebollen en champagne is nauwelijks achter de rug, of Zegge maakt zich alweer klaar voor de Tonpraatavond. Voor het dertiende achtereenvolgende jaar worden de Carnavaleske tekstartiesten welkom geheten in Grasduinersdurp, en wel op 11 januari 2020 in gemeenschapshuis De Nieuwenberg. De line-up is verrassend en afwisselend. Zo staat er een Keiebijter in de ton en pakt de organisatie uit met vijf tonpraters uit de regio waaronder één van eigen bodem.


De organisatie is in handen van Raoul Heijnen, Mitchel Verstijlen en Gudo Palings. De drie heren maken deel uit van Stichting Kinder Karnaval Zegge, waarbij Mitchel en Gudo de kopgroep van het Zegde leutfeest vertegenwoordigen als Nar Jubke en Prins Gudo den 1ste.

Mauwers

De organisatie streeft naar een afwisselend programma en dat is goed gelukt. De mauwers van dit jaar zijn; Dirk Kouwenberg, Peerke, Pleun Plons, Bertje Bluf, Kaat van de Kaai en Sooike van Ostaayen. Verstijlen hierover: "We proberen elk jaar weer andere tonpraters te boeken, allemaal uit de regio aangevuld met één Keiebijter uit Helmond". Het tonpraten zorgt keer op keer voor een volle zaal. Heijnen: "Bezoekers zijn heel fanatiek. Meestal staat er al een groep voor de deur te wachten", waarbij Palings aanvult: "Ze willen verzekerd zijn van een goede plek, en dat is nooit de eerste rij".

Pineut

Een lachsaldo barst los. Dat vraagt om opheldering: "Nou, dan kun je wel eens de pineut zijn. De ervaring leert dat je maar beter heel stil kunt zijn, want oh wee als je telefoon afgaat. Je wordt gelijk vanuit de ton afgemaakt", aldus het drietal. Prins Gudo den 1ste kan er over mee praten: "In mijn functie als Prins ben je op zo'n avond altijd het haasje". Overigens voor Prins Carnaval ook een actieve rol tijdens de Tonpraatavond, hij kondigt de mauwers aan. De Spuipuiten uit Oudenbosch zullen de avond muzikaal omlijsten.

Buurtpreventie

Bertje Bluf, alias Marco Jacobs, de tonprater uit de Zeg, heeft zich dit jaar aangemeld bij buurtpreventie. In zijn gele hesje hoopt hij ook dit jaar de zaal plat te krijgen. Vorig jaar beleefde hij zijn debuut. Het praten ging hem goed af, vooral zijn teksten waarbij hij de link maakte naar Bekende Zeggenaren . Jacobs hierover: "Ik kijk vooraf of ze in de zaal aanwezig zijn, dat maakt het nog interactiever". Inspiratie haalt Jacobs uit zijn nabije omgeving, vooral op de werkvloer. Over de grappen zegt Bluf: "Vaak de meest simpele dingen, zo werd mij vorig jaar duidelijk". Ook staat hij op Schijf in de ton, zijn jarenlange functie als Prins Carnaval van Grasduinersdurp is hierbij in zijn voordeel. "Hierdoor ken ik veel mensen uit Schijf. Ik pas mijn tekst hier en daar een beetje aan en betrek Bekende Schijvenaren in het verhaal".

Racen

Dit jaar wordt het racen voor Jacobs, de tonpraatavond van Zegge valt gelijk met die van Schijf. Mitchel Verstijlen van de organisatie hierover: "Elk jaar zijn we het eerste dorp dat de tonpraatavond organiseert. Een bewuste keuze om het zo vroeg in het jaar te houden omdat de agenda van de omringende dorpen dan nog blanco is. Maar de Torensjouwers uit Schijf hebben dit jaar een druk programma vanwege hun 44-jarig jubileum, vandaar dat het tonpraten een keertje samenvalt".

BIJDRAGE CORINE ROKS

Kaartjes

Kaartjes in de voorverkoop kosten 7,50 euro, te verkrijgen bij gemeenschapshuis De Nieuwenberg en de Spar Zegge. Op de avond zelf worden de kaartjes voor 10,00 euro aan de deur verkocht. Aanvang: 19.30 uur. Zaal open: 18.30 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief