Chantal Elsten: 'Ik wilde mijn hoofd leegmaken, de ongewenste kinderloosheid van me afschrijven'
Chantal Elsten: 'Ik wilde mijn hoofd leegmaken, de ongewenste kinderloosheid van me afschrijven' Foto: Corine Roks

Ongewenste kinderloosheid rode draad van biografie

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - 'Kom binnen, je mag er zijn' is de titel van het pas verschenen boek van schrijfster Chantal Elsten-Boonman uit Rucphen. Een biografie met een twist, zo laat de schrijfster weten. De hoofdpersonen, Monica en Eric, zijn ongewenst kinderloos en dat zet hun leven behoorlijk op z'n kop. In een pakkend verhaal neemt Chantal de lezer mee in het verwerkingsproces.

"Directe aanleiding waren verdrietige gebeurtenissen in de privésfeer. Ik wilde mijn hoofd leegmaken, de ongewenste kinderloosheid van me afschrijven. Hoe meer woorden ik aan het papier toevertrouwde, hoe meer samenhang het kreeg. Mijn verhaal delen met anderen en eventuele lotgenoten inspireren, dat vind ik belangrijk, vandaar de uiteindelijke keuze om het in boekvorm om te zetten".

Gevoelens

Inhoudelijk wil Chantal niet te veel prijsgeven, wel laat zij weten dat haar gevoelens in het boek centraal staan. Gevoelens die volgens Chantal in elke levensfase aanwezig zijn. De schrijfster verklaart nader: "Rond de periode dat al jouw vriendinnen en kennissen aan gezinsuitbreiding doen, maar ook de fase dat er kleinkinderen komen. En bepaalde feestelijke gebeurtenissen, zoals communiefeesten komen best aan". Chantal vervolgt: "Ach, mensen zijn onwetend. Een simpele vraag als 'Heb jij kinderen' doet pijn. Vooral vroeger had ik veel moeite met deze onschuldige vraag".

Schrijfcoach

Een jaar lang heeft de schrijfster aan haar biografie gewerkt. "Een intensief jaar, ook voor mijn man, waarin het me is gelukt het van me af te schrijven". Blanco begon Chantal aan het avontuur waarbij ze later hulp kreeg van een schrijfcoach. "Zij gaf me tips om de lezer in het verhaal te trekken en heeft gezorgd voor structuur door het maken van hoofdstukken. Tijdens het schrijfproces ga je ook dingen schrappen en komen er nieuwe dingen bij. Al schrijvende werd de verhaallijn steeds duidelijker".

Flexkantoor

De 48-jarige schrijfster werkte in eerste instantie in de avonduren aan haar boek. "Ik werk als project- assistente bij een waterschap. Eén dag per week ben ik vrij en die dag werd uiteindelijk mijn schrijfdag. Eerst thuis, maar daar had ik zoveel afleiding. Een flexkantoor in Roosendaal bood uitkomst. Hier kon ik me geheel focussen".

Positief

'Kom binnen, je mag er zijn' is het resultaat van een jaar hard werken. "Het boek telt 128 pagina's en leest makkelijk weg. Het is een mix van werkelijkheid en fictie. "De hoofdpersonen Monica en Eric zijn fictief. Het boek handelt over echte gebeurtenissen, maar wel aangepast voor een vloeiend verloop". Het boek is al vanaf november 2019 verkrijgbaar, de eerste reactie zijn lovend. "Een opmerking die ik vaak te horen krijg is dat je, eenmaal begonnen aan het boek, wil weten hoe het eindigt", aldus de schrijfster. De debutant verklapt alvast wel dat het verhaal een positieve afloop heeft. Op de vraag of er een vervolg komt is het antwoord: "Ik sluit niets uit. Het schrijven is me prima bevallen".

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en is voor € 24,95 te koop bij The Read Shop Rucphen.

BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief