Adjudant Ivo met zijn splinternieuwe pak, steek en schoenen bij de Wereldkaart, waar vast en zeker ergens Kraaierijk op te vinden is.
Adjudant Ivo met zijn splinternieuwe pak, steek en schoenen bij de Wereldkaart, waar vast en zeker ergens Kraaierijk op te vinden is. (Foto: René Bruijnincx)

Nieuwe functie van Adjudant in Kraaierijk voor Ivo Vermunt

RUCPHEN - Ivo Vermunt bekleedt sinds 11 november de functie van Adjudant in Kraaierijk. Samen met een nieuwe Prins en Hofdame presenteerde de Rucphense Carnavalsstichting een geheel nieuw protocollair team.


Dat alles is onder andere het gevolg van de afwezigheid van een Prins tijdens de laatste carnaval. Voor iedereen in het dorp was dat min of meer een teleurstelling. Als voorbereiding naar het carnaval van 2020 speelde de 38-jarige leerkracht Ivo Vermunt achter de schermen een belangrijke rol.

Paplepel

Dankzij zijn ouders, die alle twee in dweilband De Leutlappen spelen, heeft Ivo carnaval met de paplepel meegekregen. "Als geboren en getogen Rucphenaar ging ik altijd met mijn ouders mee. Op een gegeven moment ben ik bij Da'Kapelleke bariton gaan spelen. Overigens doe ik dat alleen met carnaval, want de rest van het jaar ligt mijn instrument in de kast", is de eerste ontboezeming van de nieuwe functionaris.

Prins

"De afgelopen jaren ben ik een aantal keren benaderd door de Stichting om eens na te denken of ik toch geen Prins wilde worden. Maar ik vond van mezelf dat zoiets niet echt mijn ding was. Ik doe wel heel graag mee, maar hoef niet per se vooraan te staan", vat Ivo het afwijzen van de belangrijkste functie samen. "Op een gegeven moment kwam ik met een van mijn fietsmaten, Kerwin Antonissen, in gesprek". De vraag die gesteld werd was duidelijk: "Zou dat niks voor jou zijn, Kerwin?". Uiteindelijk heb ik toen de toezegging gedaan dat ik graag zijn Adjudant wilde zijn, wanneer hij de functie van Prins zou aanvaarden".

Driemanschap

En zo geschiedde het dus dat tijdens de 11-11 viering er een geheel nieuw drietal werd gepresenteerd. Prins Ker, Hofdame Hanneke van Sprundel en Adjudant Ivo.En zoals Ivo tijdens het gesprek wel vaker doet relativeert hij de zaken behoorlijk. "Als je naar onze Raad van 11 kijkt, wat die allemaal organisatorisch regelen, dan zijn wij de vertegenwoordigers van de leut. Maar wij weten als geen ander dat het werk achter de schermen de belangrijkste basis van het hele feest is. Je moet maar eens in gesprek gaan met Adrie van Dijk. Hij is ons wandelend geheugen en vergeet niks".

Wederhelft

Op het moment dat de Adjudant gevraagd wordt welke eigenschappen hij tijdens de carnavalsperiode goed kan gebruiken, roert vriendin Meta zich in het gesprek. "Hij is positief ingesteld en vrolijk en doet het tijdens de carnaval zonder mij en de kinderen. Wij kiezen voor een vakantie aan zee, omdat de kinderen dat nu nog leuker vinden. Wat er gaat gebeuren als ze naar het voortgezet onderwijs gaan, zien we dan wel weer".

Wensen

Wanneer we de Adjudant vragen waar hij vooral naar uitkijkt, dan heeft hij zijn lijstje al klaar. "We willen heel graag dat de sleuteloverdracht aan alle prinsen in de gemeente weer een mooi en waardig moment wordt. Daarnaast hopen we meer activiteiten voor de jeugd te ontwikkelen, zodat ze gezellig in het dorp blijven en daarnaast het jeugdcarnaval een echte impuls geven". Duidelijk is wel dat de Adjudant met een grote knipoog naar zijn vriendin Mirte kijkt als hij zijn wensenlijstje opsomt. 'Daor Zit Wa In', zouden ze dit jaar volgens het nieuwe carnavalsmotto in 't  Kraaierijk zeggen.

Kraaierijk

Met carnaval wordt Rucphen omgedoopt tot 't Kraaierijk. Het motto voor 2020 luidt: 'Daor Zit Wa In'. Meer informatie via www.kraaierijk.nl.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES