Kerwin Antonissen voor zijn beschilderde woning, met het pak dat hem zal onderscheiden van al die andere Kraaien en Kraaiinnen.
Kerwin Antonissen voor zijn beschilderde woning, met het pak dat hem zal onderscheiden van al die andere Kraaien en Kraaiinnen. Foto: René Bruinincx

Echtgenote Marieke heeft Prins Ker het carnavalsfeest bijgebracht

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Als je de straat in Rucphen binnenrijdt waar de nieuwe leutvorst Kerwin Antonissen woont, hoef je niemand te vragen waar dat ergens is. Dankzij de creativiteit van Frank 'Bokkie' Roks staat Prins Ker d'n Eerste meer dan levensgroot op het woonkamerraam geschilderd.

En dat is nog niet eens de enige Tullepetaonse invloed op de Prins. Voormalig Prins Carnaval uit Roosendaal, Erich van Hooij, heeft kort geleden de woning in Rucphen bezocht om eens prinselijk bij te praten met de nieuwe Aanvoeder van de Leut in het Kraaierijk.

Roosendaal

"Die invloed is heel gemakkelijk te verklaren", vertelt de uitermate enthousiaste Hoogheid. "Mijn echtgenote, Marieke, komt uit Roosendaal en hierdoor zijn we bevriend met de familie Van Hooij. Dat heeft geleid tot een gezonde en gezellige vriendschap, waaruit het aanbod om eens 'Prinselijk' te komen praten voortkwam". Kerwin benadrukt dat hij goed naar de voormalige Prins heeft geluisterd: "Hij heeft creatieve ideeën en je kunt van hem ook echt iets leren". Kerwin legt uit dat het een van zijn eigenschappen is die hij regelmatig inzet: "Ik probeer van zoveel mogelijk mensen iets te leren, wat ik later nog eens kan gebruiken".

Prins-loos

"Vorig jaar had het Kraaierijk geen Prins. Ik ben toen wel gevraagd, maar dat was te laat in het seizoen om daar ja tegen te zeggen". Dat had vooral te maken met een belangrijke eigenschap die Kerwin heeft, namelijk bedachtzaamheid. "Ik wil overzien waar ik aan begin en wat het voor mij en mijn gezin inhoudt". Daarom heeft hij vorig jaar goed rondgekeken en werd hij uiteindelijk voor dit jaar door zijn eveneens nieuwe adjudant Ivo over de streep getrokken. "Als jij Prins wordt, dan word ik jouw adjudant". Er zitten dit jaar drie nieuwe functionarissen in de7-tallige kopgroep. Hofdame Hanneke is ook aangeschoven bij het gezelschap.

Verbondenheid

Tijdens het gesprek met Ker d'n eerste, laat zijn vastberadenheid zich op een aantal gebieden nadrukkelijk gelden. Hij verwoordt het als volgt: "We gaan carnaval vieren met het hele gezin. Onze kinderen Ise en Senn gaan gezellig met ons mee. Daarnaast heb ik natuurlijk een officiële rol die ik met volle overtuiging wil invullen en uitdragen. De carnavalsvierders verwachten iets van mij". En daar geniet, de in het dagelijkse leven boom- en tuinspecialist, nu al met volle teugen van.

Voorpret

Waar de Hoogheid en zijn echtgenote ook mateloos van hebben genoten is de voorpret die ze al hebben gehad. "Petemoei Brigitte heeft voor onze zoon een fantastisch Prinsenpak gemaakt, dat er precies zo uitziet als het pak dat ik tijdens de hoogtijdagen draag. Toen ik mijn pak ging kopen, genoot ik al van de dingen die ik wist, maar nog met niemand mocht delen. Van dat soort voorpret kan hij enorm genieten.

Sleuteloverdracht

"Waar we dit jaar nadrukkelijk in willen investeren is de sleuteloverdracht op zaterdag 22 februari om half tien in het gemeentehuis. Daar gaan we dit jaar een echt spektakel van maken. We hopen dat veel carnavalsvierders komen kijken naar dit ongelooflijk belangrijke moment, de dweilbandjes en Rucphen FM zullen sowieso aanwezig zijn. De Opper-Kraai, Marjolein van der Meer Mohr, reikt de dorpssleutel uit, zodat het gezag officieel wordt overgedragen", besluit de tevreden Prins Ker d'n Eerste.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX

Kraaierijk

Rucphen gaat tijdens carnaval door het leven als 't Kraaierijk. Het carnavalsmotto voor 2020 luidt: 'Daor Zit Wa In'. De optocht vindt plaats op zondag 23 februari om 14.00 uur. Surf voor meer informatie naar https://www.kraaierijk.nl/ en https://nl-nl.facebook.com/kraaierijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief