De complete leutgroep van de Zeg is klaar voor het carnavalsfeest in Grasduinersdurp.
De complete leutgroep van de Zeg is klaar voor het carnavalsfeest in Grasduinersdurp. Foto: Corine Roks

Zestien Grasduinerkes versterken leutgroep

Door: Vera de Geus Algemeen

ZEGGE - Hebben andere dorpen moeite een Jeugdraad bij elkaar te krijgen, in Grasduinersdurp is dit geen probleem. Afgelopen zondag werden de Grasduinerkes in gemeenschapshuis De Nieuwenbergh geïnstalleerd.

DOOR CORINE ROKS

Dit gebeurde tijdens het Limonadebal, met een kopgroep bestaande uit een Prins, Prinses, Grasduiner, Boer en Boerin, Pliesie en Nar. Het gevolg van de jeugdige delegatie telt maar liefst negen raadsleden. In polonaise werd de beëdiging bezegeld met aan kop Prins Gudo den 1ste. Kinderen vanaf zes jaar konden middels een aanmeldingsbriefje hun voorkeur voor de leutgroep doorgeven. Voor Stichting Kinder Karnaval Zegge altijd weer een hele uitdaging om de rollen te verdelen. Vooral het hoffelijke ambt van prinses staat hoog op het verlanglijstje van de dametjes.

Blij

De 8-jarige Jens de Jong heeft geluk, hij vervult sinds zondag de functie van Jeugdprins. "Meerijden op de prinsenwagen en allerlei leuke dingen doen", is het antwoord op de vraag waarom hij zo blij is. Rechts van hem staat prinses Noor. Nog voor beëdiging paradeert ze in haar blauwe prinsessenjurk door de zaal. Het nieuwe kroontje staat haar schitterend.

Kastjes

De Zegse Carnavalsstichting heeft een interactieve manier bedacht om de personages te onthullen. Op het podium staan zes kastjes waarvan de sleutel ontbreekt. Het is de taak van de kinderen de sleutels te vinden. Met spanning volgen zij de ontknoping, die zich in de kastjes bevindt. Pliesie Bellezjee alias Mellanie Konings geeft toelichting: "Elk kind dat zich aanmeldt krijgt een functie in de Jeugdraad. Dit jaar hadden we zestien aanmeldingen".

Evenbeeld

De jonge Grasduiner is Tjerk. Met zijn hesje en knapzak het evenbeeld van Gerrit Grasduiner. Werhner heeft de rol als Grote Boer, Saar is dit jaar het Boerinneke. Samen staan zij Grote Boer Johannus bij. Bellezjee krijgt assistentie van Pliesie Maud, Nar Jubke van Nar Fieke. In het laatje kistje bevinden zich de zetelplaatsen voor de raadsleden. In totaal worden er negen kinderen beëdigd. Als de rode cape om hun schouders wordt gedrapeerd zitten Jamie, Tessa, Tim, Roy, Roel, Simona, Selham, Samrawit en Solyana direct in hun rol. Het feest wordt compleet met de carnavalspenning en steek.

BZN

Voor het eerst sinds jaren wordt het Limonadebal weer op de zondagmiddag gehouden. De Jong hierover: "Voorheen op de zaterdagavond maar we wilden een breder publiek aantrekken". De zondagmiddag blijkt wel wat rustiger uit te pakken. De bouwers van Bouwclub Zonder Naam (BZN) van de Zeg zijn present. Een van de heren tipt te bouwen aan een saloon, te bewonderen tijdens de Carnavalsoptocht Zegge op zaterdag 22 februari. Klapstuk van de optocht is de prinsenwagen met daarin naast de leutgroep, de nieuw geïnstalleerde Jeugdraad. Onder het motto 'Meej 2 maote!' kan Prins Gudo uitpakken met maar liefst zestien maatjes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief