Norbert en Diana Martens in hun modezaak Reload Fashion.
Norbert en Diana Martens in hun modezaak Reload Fashion. Foto: archief Weekblad de Bode

Ondernemers proberen er het beste van te maken

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De coronacrisis hakt er in alle opzichten flink in. Ook de ondernemers in de gemeente Rucphen worden ermee geconfronteerd. Hoe gaan zij met de coronacrisis om?

Norbert Martens van modezaak Reload Fashion aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord wint er geen doekjes. Het aantal klanten dat de zaak momenteel bezoekt is ruim de helft minder. "Het gaat hard naar beneden", zegt hij. "Het lijkt wel een oorlogssituatie, zó stil is het op straat. Waar iedereen in het begin misschien nog dacht dat het nog mee zou vallen, zitten we nu in een situatie die niemand aan had zien komen. Een virusje in China dat in 'no time' in heel Europa zit. Er is totaal geen zicht op hoe lang dit allemaal nog gaat duren en welke kant het op gaat. We bekijken het nu maar van dag tot dag".

Online

Toch zit Norbert Martens beslist niet bij de pakken neer. "Ik hoop eind deze week online te gaan met de winkel en op die manier onze kleding aan de man te brengen. Elke euro is er één, hè? Afgelopen week hebben we veel nieuwe collectie binnengekregen. Dat gaat allemaal door. We hebben een afnameplicht waar we voor getekend hebben. Maar er wordt gelukkig schappelijk mee omgegaan, hoor. Leveranciers nemen zelf contact op en met de facturatie wordt ook niet meteen het mes op de keel gezet".

Lokaal kopen

"Via social media probeer ik klanten te triggeren om kleding te kopen. Of cadeaubonnen. Als ondernemer probeer ik in beeld te blijven. Als iemand online wil kopen, doe het dan in ieder geval lokaal. Dat is belangrijk om de lokale ondernemers draaiende te houden. Bedenk daarbij dat het juist ook de lokale ondernemers zijn die normaal gesproken het sociale leven draaiende houden met onder meer sponsoring".

Vreemd gevoel

Café de Coop aan de Sint Janstraat in Sprundel moest, net als alle andere horecagelegenheden, op zondag 15 maart na de toespraak van premier Mark Rutte per direct haar deuren sluiten. Het was een maatregel die eigenaar Ronnie Gommers al wel zag aankomen. "Tijdens de avonden daarvoor was er bij mij en de klanten ook wel het besef dat het voorlopig wel eens de laatste avond zou kunnen zijn dat het café open was. Toen het eenmaal zover was, gaf dat toch een vreemd gevoel. Er zat hier op dat moment zo'n veertig man in de kroeg en het was hartstikke gezellig".

Positief

Ronnie Gommers probeert er naar eigen zeggen maar positief onder te blijven. "Gelukkig hadden we net carnaval gehad. Ik heb daarnaast een reserve opgebouwd, geen personeel en lage kosten, al vrees ik voor collega's die personeel en hoge kosten hebben. We kunnen echter niet veel anders doen dan het over laten waaien. Ik ben er nuchter in en blij dat ik Nederland woon. Hier is de gezondheidszorg goed geregeld. De genomen maatregelen zijn fors, maar we kunnen niet anders. Het gaat hier om de volksgezondheid".

Hectisch

Eigenaar Peter Manniën van supermarkt Plus Manniën aan het Raadhuisplein in Rucphen omschrijft de voorbije twee weken als hectisch. "In het begin waren de klanten onrustig en werd er gehamsterd. Dat betekende dat er korte tijd producten weg waren en dat is logistiek lastig. Maar inmiddels zijn we wat dat betreft ook in rustiger vaarwater beland. Er zijn voldoende producten. Geluk bij een ongeluk is dat de scholen dicht zijn. Door de scholieren beschikken we over extra handjes in de winkel. Het is ook fijn dat onze medewerkers niet zo bang zijn uitgevallen. De scholieren mogen van hun ouders gewoon blijven werken. Dat is op veel plaatsen anders".

Koekje

"We houden ons uiteraard aan alle voorschriften. Er is ook goed nagedacht over het afstand houden van elkaar. Vakkenvullers zijn los van elkaar in verschillende gangen bezig en ook gaan we natuurlijk niet met z'n allen in de kantine zitten. Daarnaast wordt voortdurend alles schoongemaakt: handvatten van de diepvriesdeuren, pinautomaat, handscanner, noem maar op. Voor in de winkel liggen ook nog doekjes als klanten zelf ook nog hun karretje willen schoonmaken. Eén ding doen we niet: kinderen krijgen geen koekje meer of een stukje vlees om te proeven. Met z'n allen hebben we alles best onder controle".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief