De Amerikaanse 104de infanteriedivisie bijgenaamd Timberwolves bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog dorpen in de gemeente Rucphen.
De Amerikaanse 104de infanteriedivisie bijgenaamd Timberwolves bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog dorpen in de gemeente Rucphen. Foto: archief Militair Historisch Museum Achtmaal

Nieuw initiatief om bevrijding op 5 mei in Rucphen te vieren

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Elk jaar op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en het gegeven dat we sindsdien in vrijheid leven. Die viering zal er dit jaar vanwege het coronavirus - en de hiermee gepaard gaande maatregelen - anders uitzien. Maria Timmers van gemeenschapshuis Agora in Rucphen heeft er iets op bedacht: ze wil een filmcompilatie maken van door inwoners van Rucphen vervaardigde videoboodschappen over vrijheid.

Dit jaar zal de viering van het bevrijdingsfeest anders zijn dan anders, voorspelt ze. "Het coronavirus heeft de samenleving tot stilstaan gebracht. We voelen ons alleen, eenzaam, verdrietig. Maar er is ook hoop. Hoop door naastenliefde, hoop door saamhorigheid en hoop op een vaccin die alles weer beter maakt".

Beknot

"Het is belangrijk stil te staan bij onze vrijheid die we als vanzelfsprekend ervaren… Of hebben ervaren, want juist nu ervaren we dat onze vrijheid beknot wordt", aldus Maria Timmers. "We weten dat de oorlog vijf jaar heeft geduurd. Vijf jaar vrijheid beperkt; bij de een meer dan bij de ander. Vanaf 5 mei 1945 voelde Nederland zich weer vrij. Vrij zijn, vrijheid ervaren is een groot goed. Wij zouden graag in deze tijd van vrijheidsbeperking je willen vragen je boodschap over vrijheid vorm te geven. Juist nu het in contrast staat met wat vrijheid echt is".

Persoonlijke boodschap

Ze vraagt elke inwoner van Rucphen een kort filmpje te maken met zijn of haar persoonlijke boodschap over vrijheid. "Vrijheid en je vrij voelen mag uitgedrukt worden in de breedste zin van het woord", zegt ze. "Denk aan: samen zijn, gerechtigheid, weg met angst, bevrijding, meedoen. Je kunt je boodschap op allerlei manieren vormgeven, bijvoorbeeld in een gedicht, schilderij, mooi spreuk of door je eigen verhaal te vertellen".

Inzenden

Wie mee wil doen aan het project, wordt verzocht om zijn of haar filmpje vóór 28 april te sturen naar Maria Timmers via het e-mail adres info@agorarucphen.nl of, bij een groot bestand, via het gratis te gebruiken WeTransfer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief