De aanpak van de kruising Sint Martinusstraat-Kade-Kerkstraat-Raadhuisstraat in beeld.
De aanpak van de kruising Sint Martinusstraat-Kade-Kerkstraat-Raadhuisstraat in beeld. Foto: Addo Sprangers

Herinrichting dorpskern Rucphen verloopt voorspoedig

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Bezoekers van de dorpskern Rucphen zal het niet zijn ontgaan: er wordt hard gewerkt aan de herinrichting ervan. De contouren van het 'nieuwe' centrum krijgen langzaam maar zeker gestalte. "De werkzaamheden verlopen voorspoedig", concludeert een tevreden wethouder René Lazeroms.

De herinrichting moet volgens de Gemeente Rucphen weer zorgen voor een eigentijdse uitstraling van het Rucphense centrum, waar het zogezegd prettig verblijven, ondernemen, inkopen en wonen is. Hierbij is ook voorzien in een verkeersveiliger inrichting. Het betekent dat het centrum van Rucphen vrijwel volledig op de schop gaat. Zo worden de Rucphense Vaartkant, een groot deel van de Raadhuisstraat en delen van de Sint Martinusstraat en de Schijfse Vaartkant helemaal opnieuw ingericht.

Fases

De eerste drie fases van het project zijn inmiddels afgerond. In fase 1 is de Van Voornestraat, die de nieuwe verbinding vormt tussen de Rucphense Vaartkant en de Raadhuisstraat, woonrijp gemaakt. Ook de aanpak van de Van Glymesstraat is hierbij voltooid. Fase 2, de herinrichting van de Sint Martinusstraat, tussen de Rucphense Vaartkant en de Raadhuisstraat, is ook al afgevinkt. In fase 3 is met de aanpak van de kruising Sint Martinusstraat-Kade-Kerkstraat-Raadhuisstraat eveneens een belangrijke klus geklaard.

Bouwvakvakantie

"Inmiddels zijn we in fase 4 beland met de werkzaamheden aan de Raadhuisstraat tussen Kade en Trekvaart", vertelt wethouder René Lazeroms. "Het gaat hierbij om het gedeelte vóór de kerk en de pastorie. Hier wordt een infiltratieriool aangelegd. Naar verwachting duurt deze klus nog tot aan de bouwvakvakantie. Mocht dit karwei echter eerder klaar zijn, dan wordt nog vóór de bouwvakvakantie gestart met de aanpak van de Schijfse Vaartkant. Anders pas daarna". Er wordt hoe dan ook stevig doorgepakt, zo maakt de wethouder duidelijk. "Vóór de feestdagen willen we de Schijfse Vaartkant weer open hebben voor het winkelend publiek dat Rucphen bezoekt".

Nutsbedrijven

De nutsbedrijven Brabant Water en Enexis hebben inmiddels ook al een aantal werkzaamheden afgerond. Het gaat daarbij om de Van Glymesstraat, Sint Martinusstraat, kruising Sint Martinusstraat-Kade-Kerkstraat-Raadhuisstraat, een stukje Kade en de Raadhuisstraat vanaf de Kade tot aan de Rucphense Vaartkant. "Vanwege de coronacrisis is het werk van de nutsbedrijven nu echter stil komen te liggen", vertelt wethouder René Lazeroms. "Er mag nu niet achter de voordeur van particulieren en bedrijven worden gewerkt, terwijl dit wel nodig is. Bovendien is het beleid van Brabant Water dat klanten niet langer dan dertig minuten zonder water mogen zitten. Andere oplossingen zijn binnen die tijd eenvoudigweg niet haalbaar. Afhankelijk van hoe de coronacrisis verder verloopt, worden deze werkzaamheden in een later stadium weer opgepakt. Wanneer dat het geval is, is nu natuurlijk koffiedik kijken".

Appartementen

De voorbereidingen op de verdere herinrichting van de dorpskern gaan ondertussen in gestaag tempo verder. Zo is afgelopen maand het bestemmingsplan 'Centrum Rucphen, Rucphense Vaartkant te Rucphen' vastgesteld. Hiermee is de bouw van 34 appartementen en twee commerciële ruimten door De Kok Bouwgroep, op de hoek Rucphense Vaartkant-Raadhuisplein, weer een stuk dichterbij gekomen. Van het nieuwbouwproject Vaartkant, op de hoek van de Raadhuisstraat en de Rucphense Vaartkant, zullen nog sneller de eerste contouren zichtbaar zijn. Op de plek van het onlangs gesloopte oude gemeenschapshuis De Vaart gaan projectontwikkelaars Van Agtmaal en Maas-Jacobs, vooruitlopend op de bouw van 17 luxe appartementen aldaar, deze week al aan de slag met de aanleg van riolering en parkeerterrein.

Voorbode

Het is slechts een voorbode van nog meer bedrijvigheid. Zo komt aan de voorzijde van het dorpshuis Agora de Rucphense Vaartkant te vervallen. Op deze plaats wordt straks de Markt aangelegd. Dit wordt een gezellig dorpsplein waar het leuk verblijven is. De jeu de boulesbanen krijgen een nieuwe plek op het dorpsplein. Daarnaast gaat de Gemeente Rucphen aan de slag met de aanleg van een park dat achter de kerk en tegenover de basisschool moet komen te liggen. Het is de bedoeling dat de herinrichting van de dorpskern in december 2021 volledig is voltooid. Met de herinrichting is een bedrag van zo'n 2,5 miljoen euro gemoeid.

Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Rucphense Vaartkant, de voormalige locatie van dorpshuis De Vaart, komt straks nieuwbouw.
De werkzaamheden in de dorpskern Rucphen gaan aan niemand onopgemerkt voorbij.
De allerlaatste loodjes voor de doorsteek tussen Sint Martinusstraat en Raadhuisstraat.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief