Johan Wagtmans is een clubman in hart en nieren: 'Bij Rood-Wit is het goed geregeld'
Johan Wagtmans is een clubman in hart en nieren: 'Bij Rood-Wit is het goed geregeld' (Foto: Corine Roks)

Onderscheiden clubman Johan Wagtmans: ‘Rood-Wit is volledig toekomstbestendig’

SINT WILLEBRORD - Wie Rood-Wit zegt, zegt Johan Wagtmans. En omgekeerd. De naam van de Willebrorder is dan ook onlosmakelijk verbonden met de lokale voetbalclub. Voor zijn inspanningen als vrijwilliger bij Rood-Wit werd hij onlangs Koninklijk onderscheiden. Johan Wagtmans: “Het mooiste vind ik dat ik zoveel mensen heb kunnen enthousiasmeren om iets voor de club te doen”.


Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr belde hem hoogstpersoonlijk om te vertellen dat hij zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. Vanwege het coronavirus vindt de daadwerkelijke uitreiking van zijn Koninklijk lintje op een nog nader vast te stellen datum plaats. Johan Wagtmans is best trots op zijn nieuw verworven onderscheiding, vertelt hij. “Ik was blij verrast en mijn dankgevoel is groot. Het is toch een soort waardering voor hetgeen ik als vrijwilliger heb gedaan”.

Overdracht

Dat laatste heeft dan vooral betrekking op zijn verdiensten voor de plaatselijke voetbalvereniging Rood-Wit, waar hij zijn hart aan heeft verpand. Zo was hij tussen 1998 en 2020 is hij in diverse periodes (vice)voorzitter van de club. “In totaal heb ik er 24 jaar voor de club opzitten”, vertelt hij. “Vanwege omstandigheden in de privésfeer ben ik in oktober vorig jaar met mijn bestuurswerkzaamheden gestopt en heb ik me tijdens de jaarvergadering niet meer herkiesbaar gesteld. Dat heb ik overigens ruim op tijd aangegeven. We hebben vervolgens samen een andere kandidaat-voorzitter gezocht die een jaar heeft kunnen meelopen. De overdracht is dus keurig geregeld”.

Wederopstanding

Wagtmans heeft de pieken en dalen van de club van nabij gemaakt. “In mijn eerste jaren bij de club degradeerde Rood-Wit verschillende keren. We hebben echter de rust weten te bewaren en zijn erin geslaagd weer helemaal op te klimmen naar de Eerste Klasse”. Ook op andere vlakken is er flink gebouwd aan de wederopstanding van de Willebrordse voetbaltrots, zo maakt hij duidelijk. “We hebben in de voorbije twintig jaar een goed jeugdapparaat opgezet en beschikken over een goede technische commissie. Bovendien ligt er een nieuw jeugdplan. Hiermee is de club volledig toekomstbestendig”.

Rood-Wit U10 Tournament

De jeugd heeft de toekomst. Johan Wagtmans heeft er als geen ander oog voor. Hij geldt dan ook als een van de drijvende krachten achter het Rood-Wit U10 Tournament, een internationaal voetbaltoernooi voor jeugdspelers tot en met 10 jaar. Het jaarlijkse toernooi, dat vorig jaar zijn eerste lustrum vierde, mag steevast rekenen op de deelname van nationale en internationale topclubs, zoals Ajax, PSV, Feyenoord, FC Barcelona, Real Madrid, Juventus, Liverpool en Club Brugge.

Coronavirus

Dit jaar echter wordt het Rood-Wit U10 Tournament niet gespeeld vanwege het coronavirus. In samenspraak met Rood-Wit en de Stichting Vrienden van Rood-Wit besloot de organisatie eind maart al om de zesde editie van het toernooi dit jaar definitief te schrappen. “We hadden binnen onze werkgroep al snel in de gaten dat het coronavirus consequenties zou hebben voor de organisatie van evenementen”, aldus Johan Wagtmans. “Het blijft vreselijk om zo’n besluit te moeten nemen, maar we hebben het met elkaar toch gedaan”.

Debacle

Naast de gezondheid van de samenleving, deelnemers, ouders en vrijwilligers was hierbij ook het financiële verhaal een belangrijke overweging, legt hij uit. “Het voorbereiden van het Rood-Wit U10 Tournament kost veel tijd en geld. Op het moment dat het toernooi gespeeld is, gaan we alweer aan de slag met de volgende editie. Voor dit jaar waren alle deelnemende clubs alweer vastgelegd, vluchten en hotels waren geregeld, noem maar op. Door het snelle besluit om dit jaar een streep te zetten door het toernooi, worden er niet nog meer kosten gemaakt dan verantwoord en hebben we het financiële debacle weten te beheersen. Met langer wachten zouden we een enorm financieel risico hebben genomen”.

Begrip

Vanuit de deelnemende clubs is er volgens Johan Wagtmans alle begrip voor het genomen besluit. “Eigenlijk is er maar één vraag gesteld: ‘Gaat het in 2021 wèl door? We willen heel graag meedoen aan jullie toernooi’. We zijn al bezig met de plannen voor volgend jaar. We willen alleen nog iets regelen voor de spelers van ons eigen team dat dit jaar zou spelen. Sommige jongens vallen volgend jaar buiten de boot omdat ze dan officieel te oud zijn. We denken nu aan een soort dispensatieregeling”.

Scheidsrechtersniveau

Johan Wagtmans is overigens gedurende dertig jaar ook nog betrokken geweest bij de Scheidsrechtersvereniging Roosendaal en omstreken, waarvan tien jaar als bestuurslid. “Mijn belangrijkste drijfveer was het naar een hoger niveau tillen van de scheidsrechters in de regio”, vertelt hij. “Daartoe heb ik intensief samengewerkt met onder anderen Jef van Vliet, die toen nog actief was als scheidsrechter in de Eredivisie. Naar mijn mening zijn we er toen ook in geslaagd om het niveau omhoog te tillen”.

Probleem

Het heeft de daling van het aantal scheidsrechters geen halt kunnen toeroepen. “Maar dat begon eigenlijk pas te spelen na mijn actieve periode bij de Scheidsrechtersvereniging Roosendaal en omstreken. Die daling zet zich helaas nog steeds door, het is een landelijk probleem. Gelukkig lopen er bij Rood-Wit voldoende vrijwillige scheidsrechters van een goede kwaliteit rond. Bij Rood-Wit is het goed geregeld”.

Enthousiasmeren

En dat doet de clubman meer dan deugd. “Of het nu gaat om een wedstrijdje fluiten, om het jeugdplan of om het U10 Tournament, er zijn bij Rood-Wit altijd vrijwilligers die er de schouders onder willen zetten. Het mooiste vind ik dat ik in al die jaren zoveel mensen heb kunnen enthousiasmeren om iets voor de club te doen”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief