Corrie van den Broek bij het monument van de ongedoopte kindjes. Het monument werd in 2008 geplaatst op de begraafplaats is Sprundel.
Corrie van den Broek bij het monument van de ongedoopte kindjes. Het monument werd in 2008 geplaatst op de begraafplaats is Sprundel. Foto: Corine Roks

Supervrijwilliger Corrie van den Broek is trots op Koninklijk lintje

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - Corrie van den Broek is een bekende en graag geziene Sprundelaar. Zijn onbezoldigde inzet voor de lokale samenleving kan hier niet los van worden gezien. Voor al zijn inspanningen werd hij tijdens de befaamde Lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Als mantelzorger gaat zijn aandacht tegenwoordig vrijwel onverdeeld uit naar zijn vrouw, maar jarenlang konden en kunnen ook tal van initiatieven en organisaties in Sprundel op de onvoorwaardelijke steun van Corrie van den Broek rekenen. De beloning kwam onlangs in de toekenning van een heuse Koninklijke onderscheiding. “Natuurlijk was ik blij verrast”, meldt hij desgevraagd. “Het is toch een belangrijke erkenning voor al het vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan”.

Begraafplaats

Zo belandde Corrie van den Broek na zijn pensionering achttien jaar geleden als vrijwilliger bij de onderhoudsploeg van de R.K. Parochie Joannes de Doper. “Ik was op zeker moment op de begraafplaats toen ik werd gevraagd om de poort even open en dicht te doen”, vertelt hij. “Van het één kwam vervolgens het ander. Knippen en snoeien bijvoorbeeld, maar ook het delven en dichtgooien van graven en deze opmaken met bloemen. Daar ben ik nog steeds bij betrokken, al waren er in het begin wel vier keer zoveel begrafenissen als nu. Het merendeel van de overledenen wordt tegenwoordig gecremeerd”.

Monument

Van den Broek doet ook de ‘papierwinkel’ rond de begraafplaats “In de administratie staan sinds 1965 zo’n 1.100 namen. Die hou ik nog steeds bij. Ook de bijzetting van de urnen registreer ik. Soms is er wel eens discussie over wanneer een bepaalde dorpsgenoot is overleden, bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar geleden. “We bellen Corrie van den Broek even, dan weten we het zo’, gaat het dan”. Echt trots is hij op het in 2008 op de begraafplaats geplaatste monument van de ongedoopte kindjes. Corrie van den Broek: “Doodgeboren of snel overleden kinderen werden vroeger ongewijd begraven. Het zijn kinderen die niet vergeten mogen worden. Daarom heb ik mij ook voor de realisatie van dit monument ingespannen. Bij de opening stonden veel ouders met tranen in hun ogen. Het hele jaar door zorg ik voor bloemetjes en zorg ik ervoor dat het monument er netjes bij ligt”.

Brigadier

Buurtpreventie Sprundel is een van de andere initiatieven waar hij zijn schouders onder zette. Corrie van den Broek: “Hier in de gemeente Rucphen zijn wij daar als eerste mee gestart. Na een bijeenkomst in Dorpshuis De Trapkes heb ik me als vrijwilliger opgegeven. Van verzakte stoeptegels tot huisvuil en overtollig blad, ik heb me vervolgens overal mee bezig gehouden”. Er werd ook nimmer vergeefs een beroep gedaan op Van den Broek als er een brigadier nodig was. “Ik heb vaak het verkeer geregeld”, vertelt hij. “Bij wielerkoersen, de carnavalsoptocht, noem maar op”. Verder maakt hij zich al vele jaren verdienstelijk voor Wijkvereniging Achter de Sint Jan, waarbij vooral het zogenaamde 'hondenpoepproject' als een van zijn oogappeltjes kon worden aangemerkt. Iedere week zorgde hij ervoor dat de ‘poepbakken’ werden geleegd.

Muziek

Twintig jaar lang hield hij in Sprundel ook muziekdagen voor kinderen, zo’n vier à vijf keer per jaar. “Met gezellige muziek, zodat ze in de disco lekker konden springen en dansen”, aldus Corrie van den Broek. “Tussendoor werden dan sketches opgevoerd. Ik verzorgde de muziek, want de apparatuur had ik toch al. In die tijd draaide ik ook al op bruiloften en partijen met mijn eigen Disco Moustache. Dat was een begrip in Sprundel. Gedurende vijftien jaar verzorgde ik ook muziek op zondagavond voor de alleenstaanden. ‘Voor een knaak altijd raak’ was toen mijn slogan. De bezoekers moesten namelijk ieder een rijksdaalder entree betalen. Als ze iemand vonden met wie ze verder een relatie konden opbouwen, zaten ze dus voor een knaak gebeiteld. Ik heb er zelf de nodige feestjes aan overgehouden. Er wonen er hier in Sprundel verschillenden die ik aan elkaar heb gekoppeld. Sommigen zijn inmiddels al 25 jaar met elkaar getrouwd”.

Bloembakken

Ook voor Dorpswerk Sprundel stak Corrie van den Broek actief de handen uit de mouwen. “Na de vernieuwing van Dorpshuis De Trapkes en het Kloosterplein ben ik samen met secretaris Adrie van Ginneken naar de Gemeente Rucphen gestapt om bloembakken geplaatst te krijgen. Die hebben we vervolgens samen aangekleed, waarna ik jaren het onderhoud heb gedaan”. In het gemeenschapshuis zelf verrichtte hij uiteenlopende werkzaamheden, zoals het onderhouden van de biljarttafels. “Dat deed ik voor biljartvereniging Hertog Jan. Iedere dag het biljart schoonmaken, de ballen poetsen, alles klaarzetten voor de competities, noem maar op”.

Biljarten

Veel van zijn vroegere vrijwilligerswerkzaamheden heeft hij als mantelzorger moeten overdragen. “Ik heb het altijd graag gedaan”, zegt Corrie van den Broek. “Voorlopig moet echter ik pas op de plaats maken”. Toch weten de mensen hem nog altijd te vinden, vertelt hij. Ook zijn oude biljartkameraden komen regelmatig langs. “Ik nodig ze dan uit in de biljartruimte die ik in mijn garage heb gemaakt. Ook op die manier blijf ik mijn contacten onderhouden”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief