De centrale toren van de Willibrorduskerk is na de restauratie meer dan ooit een blikvanger.
De centrale toren van de Willibrorduskerk is na de restauratie meer dan ooit een blikvanger. (Foto: Sint Franciscusparochie)

Toren Willibrorduskerk ziet er weer piekfijn uit

SINT WILLEBRORD - Het betekende letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt: de terugplaatsing van het kruis en de haan op de torenspits van de Willibrorduskerk in Sint Willebrord. Een mooie kroon op het werk van de ambachtslieden die de voorbije maanden de renovatie van de centrale kerktoren ter hand namen.


Wim Roelands, voorzitter en secretaris van de parochiekerncommissie, toont zich onder de indruk. En niet alleen over de indrukwekkende omvang van het project. “Er is prima werk geleverd”, zegt hij. “Dit geeft een goed gevoel”.

Gespecialiseerd

Dat gevoel wordt gedeeld door Corrie Maas die samen met Tiny Jaspers de bouwcommissie vormt. Hij is zeer te spreken over het werk dat is verzet door de in het renoveren van kerkgebouwen gespecialiseerde bedrijven die voor de klus werden ingehuurd. Werkend vanaf een enorm bouwsel van steigers schilderden vaklieden de deuren en luiken van de 45 meter hoge spits, kregen de muren en het metselwerk een reinigingsbeurt en werden het aanwezige glas in lood en de haan op de torenspits onder handen genomen. Verder is het karakteristieke uurwerk voorzien van led-verlichting, werden de galmgaten hersteld en kregen de vergulde letters OLV met daarboven de kroon een opknapbeurt.

Vakwerk

Corrie Maas: “Ik heb er bewondering voor hoe goed alles is verlopen. Het is echt heel moeilijk om bij de toren te komen. Dat moet allemaal gebeuren met steigers, liften en kranen. Ik heb foto’s en films gezien die zijn gemaakt tijdens de restauratie. Die zijn prachtig. Dan zie je pas echt goed wat een vakwerk er is geleverd. De toren moet er zeker weer 25 jaar tegenaan kunnen. Die foto’s en films hopen we te straks overigens te kunnen vertonen op een van onze vrijwilligersavonden”.

Verrot

Zoals vaak bij grote projecten kwamen ook bij de aanpak van de torenspits echter onverwachte zaken om de hoek kijken. “We hadden bijvoorbeeld de vervanging van twee deurtjes ingecalculeerd”, vertelt Corrie Maas. “Eenmaal bezig kwamen we tot de ontdekking dat de luiken en deurtjes bij alle torens helemaal verrot zijn. Ook moeten bij de vier kleine torentjes de ramen worden vervangen. Dat zijn er 24 in totaal. Dat het glas op veel plekken kapot is, is overigens niet verwonderlijk. Het is 93 jaar oud. Voor deze klus wordt een aparte subsidie aangevraagd. Verder moesten op de torenspits ook lood en leien worden vervangen. De leien op het schuine dak tegen de torenspits aan zouden ook worden vervangen, maar dat karwei is nu opgeschoven. Over de toestand van dat dak is namelijk geen acute zorg. Die klus willen we in 2023 hebben afgerond”.

Kerkdiensten

Voorlopig kunnen de parochianen en de inwoners van Sint Willebrord weer met volle teugen genieten van hun opgeknapte toren. Van buitenaf welteverstaan. De kerkdiensten zijn namelijk nog niet hervat. Het bijwonen van een kerkdienst is per 1 juli weer mogelijk voor honderd personen. Vanaf die datum zal de Willibrorduskerk haar deuren voor dat aantal kerkbezoekers weer openen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief