Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: 'Ik zou manifestatie als op de Dam in deze bijzondere periode nimmer hebben toegestaan'
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: 'Ik zou manifestatie als op de Dam in deze bijzondere periode nimmer hebben toegestaan' (Foto: Corine Roks)

Burgemeester Van der Meer Mohr: ‘Debat over functioneren burgemeester hoort in raad’

RUCPHEN - “Vanuit het principe van democratische legitimatie is het niet aan de leden van de Tweede Kamer om zich te mengen in een discussie over het functioneren van een burgemeester en diens rol gedurende een openbare manifestatie.” Dat meldt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr in reactie op vragen van de Rucphense PVV-fractie over de berichtgeving rond het handelen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens een Black Lives Matter-demonstratie in de hoofdstad afgelopen maand.


Bij de betoging tegen het politiegeweld bij de dood van de Amerikaan George Floyd, op zondag 1 juni op de Dam in Amsterdam, lapten de demonstranten de coronaregels massaal aan hun laars. Met het oog op de vrijheid van demonstratie zag Femke Halsema zag echter geen reden om de betoging te laten afbreken omdat er onvoldoende afstand werd gehouden. Haar verzuim om in te grijpen kwam burgemeester Femke Halsema op veel kritiek te staan, onder meer in de Tweede Kamer. In de nasleep berichtten verschillende media vervolgens ‘dat de burgemeesters, gemeenten en Veiligheidsregio’s het onbehoorlijk vinden dat Femke Halsema onder vuur is genomen’. Voor Brigitte Clerx van de Rucphense PVV-fractie was die uitspraak reden om in de pen te klimmen. 

Handelwijze

In haar schriftelijke reactie op dit schrijven meldt burgemeester Marjolein van de Meer Mohr van de berichten kennis te hebben genomen vanuit het Nederlands Genootschap van burgemeesters, de voorzitters van de Veiligheidsregio's verenigd in het Veiligheidsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zelf is ze niet over dit onderwerp bevraagd, zo maakt de burgemeester duidelijk. Het zijn de voorzitters van genoemde organisaties die zich kritisch uitgelaten hebben over de handelwijze van de Tweede Kamer gedurende een debat over de manifestatie op de Dam en de rol van de burgemeester van Amsterdam in deze kwestie. “Dat is, vanuit de autonome positie die zij als voorzitter bekleden, hun goed recht”, vindt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. “Ik ben dan ook niet voornemens om hier een verdere reactie op te geven.”

Legitimatie

“Vanuit het principe van democratische legitimatie is het niet aan de leden van de Tweede Kamer om zich te mengen in een discussie over het functioneren van een burgemeester en diens rol gedurende een openbare manifestatie”, vervolgt ze. “Een debat over het functioneren van een burgemeester behoort plaats te vinden in de gemeenteraad, in dit specifieke geval is deze discussie voorbehouden aan de gemeenteraad van Amsterdam.”

Evenwicht

Namens de PVV-fractie vroeg Brigitte Clerx de burgemeester ook hoe zij naar de inwoners van de gemeente Rucphen kan uitleggen dat elders grote mensenmassa's onbestraft bij elkaar kunnen komen, terwijl er steeds aangegeven wordt dat ieder zich moet houden aan de regels in de verordeningen die er nu liggen.” Hoewel een vergelijking niet op gaat, zou ik een dergelijke manifestatie in deze bijzondere periode nimmer hebben toegestaan”, reageert Marjolein van der Meer Mohr. “Als burgemeester hecht ik waarde aan een juiste balans tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht tot demonstratie, maar wel met een juist evenwicht tot openbare orde en veiligheid. Dit evenwicht was in mijn optiek zoek bij de manifestatie op de Dam en had voor mij aanleiding geweest tot nader optreden.“

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief