Dertig jaar lang heeft het echtpaar de Schijfse Boerenbond gerund.
Dertig jaar lang heeft het echtpaar de Schijfse Boerenbond gerund. (Foto: Corine Roks)

Echtpaar Van Gastel-Roelands uit Schijf 65 jaar getrouwd

SCHIJF - Felicitaties, bloemen en tekeningen aan het adres van het echtpaar Van Gastel- Roelands, onlosmakelijk gekoppeld aan de Boerenbond van Schijf. In bescheiden vorm vierde het koppel afgelopen week zijn briljanten huwelijk, en dat ging niet ongemerkt voorbij: Kees (94) en Marie (90) werden door familie, vrienden, kennissen, buren, en dorpsgenoten bedolven onder gelukwensen.


De vonk sloeg over tijdens een wielerronde in Zundert. Na de wedstrijd vroeg de jonge Kees zijn Marie ten dans in zaal Havermans, het begin van hun verkeringstijd. Na twee jaar wordt het boterbriefje getekend, op 30 juni 1955 om precies te zijn.

Max

Marie, dochter van een landbouwer uit buurtschap Stuivezand in Zundert, verhuist naar Schijf. Daar betrekt het kersverse echtpaar een huurwoning aan de St. Antoniusstraat, tegenover de Boerenbond. “Mijn ouders runden deze zaak, een taak die wij na ons trouwen op ons namen”, geeft de heer Van Gastel uitleg. Met paard en wagen werden de goederen rondgebracht. “Op een terugrit vanaf de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) in Breda ben ik ben een keertje ingedommeld. Ik werd wakker toen mijn paard Max prompt stopte, dit was ter hoogte van Sprundel. Wat ik ook deed, hij verzette geen stap. Wat bleek, voor de kar zat een kindje te spelen”.

Weegbrug

Het echtpaar krijgt drie kinderen, twee jongens en een meisje. De geschiedenis herhaalt zich, ook zij helpen hun ouders in de zaak. Inmiddels is de huurwoning verruild voor een huis naast de zaak. De handelszaak wordt uitgerust met een weegbrug waarvan dag en nacht gebruik wordt gemaakt. “Als een van de weinige in de regio hadden we een weegbrug. Hier kon de vracht worden gewogen waarop verrekening tussen leverancier en afnemer plaatsvond. Al snel hadden chauffeurs in de gaten dat zij ook 's nachts bij ons konden aankloppen”, lacht mevrouw Van Gastel. Haar zoon Wim vult aan: “Soms wel drie keer per nacht, een taak die wij op ons namen”. Dertig jaar lang heeft het echtpaar de Schijfse Boerenbond gerund. Het gezin werd uitgebreid met zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Files

Ondanks het drukke bestaan maakte het echtpaar regelmatig tijd vrij om te genieten van het prachtige Limburg. Nog in de tijd dat files op de Nederlandse snelwegen bij hoge uitzondering voorkwamen, en dat was maar goed ook. “Bij een file keerde ik huiswaarts, zo ook toen ik tijdens het Carnaval de kinderen naar Bergen op Zoom bracht, wat een drukte!”, verklaart de heer Van Gastel.

“En weet je nog vader, die keer dat we naar de Efteling zouden gaan. Jij volgde een bus in de veronderstelling dat die ook wel naar Kaatsheuvel zou gaan, met als gevolg dat we zonder een bezoekje weer richting Schijf koersten”, weet Wim zich te herinneren.

Buisse Heide

Nog steeds rijdt Kees van Gastel auto, al zijn de rondjes nu wat kleiner geworden. Graag vertoeven ze op de Buisse Heide, waar ze dan samen een wandeling maken. Ooit kwam de schrijfster Henriette Roland Holst bij hem om nieuwe klompen. Een hele eer, zij had haar buitenverblijf in dit natuurgebied. Het gebied waar het echtpaar nu hun favoriete plekje heeft, rustig gelegen, filevrij te bereiken.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief