Afbeelding

Samen werken aan een fitter bos; eerste 1.000 m2 is gratis

Sport en vereniging

RUCPHEN - De NatuurWerkgroep heeft 5.000 euro van het Groen Ontwikkelfonds Brabant ontvangen voor het prijswinnende project Forest Fitness. Met deze financiële ondersteuning kan de NatuurWerkgroep boseigenaren helpen een fitter bos te creëren. 

De Rucphense bossen kenmerken zich door grote oppervlaktes monocultuur van dennen, sparren en eiken die door de langzame afbraaksnelheid van de strooisellaag tot een sterk verzuurde zandbodem en achteruitgang in kwaliteit van het bos hebben geleid. Daarbij heeft de extreme droogte van de afgelopen twee jaar en de januaristorm in 2018 de monoculturen ernstig verzwakt en kwetsbaar gemaakt. De letterzetter heeft vele hectares bos aangetast waardoor grote delen zijn gesneuveld.

Fitter bos

De NatuurWerkgroep wil samen met adviseurs en grondeigenaren het verzuringproces doorbreken en de diversiteit aan boomsoorten vergroten, zodat het bos weerbaarder en fitter wordt. Dit kan door het aanplanten van bomen en struiken die zorgen voor een beter verteerbare strooisellaag. Deze verbeterde strooisellaag gaat de verzuring van de bodem tegen en door de grotere diversiteit aan boomsoorten zal uiteindelijk een gezonder en weerbaarder bos ontstaan.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op donderdag 30 juli om 20.00 uur organiseert de NatuurWerkgroep een voorlichtingsavond in de Heemtuin in Rucphen. Frank Nooijens en Harrie Tak zullen die avond de achtergronden van Forest Fitness toelichten en uitleggen hoe het project verder zal worden aangepakt. Het is de bedoeling om in het late najaar aan te gaan planten. Belangstellende boseigenaren zijn van harte welkom. Gezien de COVID-19 situatie en de richtlijnen van het RIVM zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom het verzoek om zich uiterlijk 20 juli aan te melden op info@natuurwerkgroep-rucphen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief