Foto: Corine Roks

Sprundelse vernieuwingen officieel afgerond

SPRUNDEL - Hoewel hij al enige tijd in het Sprundelse straatbeeld te zien was, werd het overzichtsbord met daarop de highlights uit het dorp dinsdagmiddag feestelijk onthuld. Dat gebeurde door Jac van Trijp, voorzitter van ‘Beleef Sprundel’, en wethouder René Lazeroms, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening .


En met deze officiële onthulling wordt een intensief project afgerond, de fase van vernieuwingen in Sprundel rond de St. Janstraat, de kerk, het Fatimapark, het Kloosterplein en het monument 1000 jaar Sprundel.

Toeristisch

Een project dat in 2016 van start is gegaan onder de naam ‘Beleef Sprundel’, een samenwerkingsverband tussen Heemkundekring, Molenstichting, Dorpswerk, Parochiekern en ondernemersvereniging. Sprundel toeristisch meer op de kaart zetten en daarmee de leefbaarheid in het dorp vergroten was het doel van deze gebundelde krachten.

De moeite waard

“Sprundel is de moeite waard”, opent Van Trijp zijn welkomstwoord. “We hebben in samenwerking met de Gemeente Rucphen de afgelopen jaren heel wat bereikt”, richt hij het woord tot de aanwezigen. Als voorbeelden tipt hij de gerestaureerde ‘Geheimen van de Rozenkrans’, het Vincent Van Goghpad, de metamorfose van molen ‘De Hoop’ en het gefacelifte prieeltje naast het monument dat herinnert aan de duizendste verjaardag van Sprundel.

Uitnodigend

“Een overzichtsbord staat al vanaf het begin op ons verlanglijstje. Een uitnodigend gebaar voor passanten om Sprundel te ontdekken en te beleven”, vult hij aan. Zo komt de toerist wat te weten over de geschiedenis van dit dorp en wordt hij middels een plattegrond verwezen naar de highlights die dit dorp te bieden heeft. En wil men een stukje wandelen, op de achterkant prijkt de ‘Bliklooproute’. Goede wandelschoenen zijn een must, de tocht leidt over de Sprundelse kuierpadjes en telt 21,6 kilometer.

Tweede editie

Voor de fietsliefhebber heeft Jan van den Broek van Molenstichting De Hoop nog een verrassing. Een tweede editie van de fietsfoto-zoektocht ‘Typisch Sprundel’. Een fietstocht van ongeveer 30 kilometer waarbij de deelnemer foto’s in de juiste volgorde moet plaatsen. “Best pittig, moeilijker dan de eerste editie waaraan maar liefst 150 geregistreerde fietsers deelnamen. Een mooie activiteit voor deze vakantieperiode waarin veel mensen het dichter bij huis zoeken wegens corona”, licht Van den Broek toe. Wethouder Lazeroms ontvangt het eerste exemplaar, inclusief een blauwe bewegwijzeringspijl. Recent zijn deze pijlen op de route aangebracht.

Visitekaartje

De wethouder over het gehele project: “Ook de gemeente Rucphen waardeert de samenwerking. Samen met alle vrijwilligers hebben we flinke stappen gezet met als resultaat een mooi en aantrekkelijk dorp dat uitnodigt tot een bezoek. Een volgende fase is het onderhoud”, waarbij de wethouder wijst naar het weelderig groen rond het bord. "Dit moet toch ons visitekaartje zijn? Daar gaan we werk van maken. Samen met WVS en een lokale partij gaan we dit aanpakken”. Ook wijst de wethouder naar de plantsoentjes rond de bomen aan de St. Janstraat. “Die worden niet overal even consequent bijgehouden. Sommige voor adoptie aangeboden ‘tuintjes’ staan er pico bello bij, anderen zijn erg verwilderd”. En daarin schuilt fase twee van ‘Beleef Sprundel’. Van Trijp hierover: “Een mooie en verzorgde entree mogelijk uitgebreid met bloemen in hanging baskets zoals je elders weleens ziet. Dat zou wel heel fraai voor ons dorp zijn”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief