Foto: Adrie van Koulil

Rinus van Koulil: 'Bezig zijn met de moestuin geeft me nog steeds veel plezier'

SPRUNDEL - Rinus van Koulil geniet vooral bekendheid als eigenaar van biologische boerderij Hoeve ’t Oosteind in Sprundel. De 72-jarige agrariër zette zo’n anderhalf jaar geleden een punt achter het bedrijf en daarmee ook achter de winkel waarin tal van streekproducten werden verkocht. Zijn moestuin is hij echter trouw gebleven.


Dagelijks is hij er dan ook nog in te vinden. Al is er geen economische drijfveer meer om zijn tuingereedschap ter hand te nemen. “We zijn met het bedrijf gestopt, hè? Alles wat hier nu nog in de moestuin staat, is voor eigen gebruik. Het is heel kleinschalig dus. Vroeger hadden we thuis een gemengd bedrijf. Dat nam ik in 1972 over. 

Voldoening

"Toen ik 60 jaar oud werd, was modernisering van de melkveehouderij eigenlijk noodzakelijk. Ik heb me de laatste tien jaar daarom op de tuinbouw gericht. Heel breed, want naast bijvoorbeeld snijbonen, spekbonen, spruiten, boerenkool en sla begonnen we ook met rode bietjes, peultjes erwtjes en kapucijners. Dat geeft voldoening, want er is rechtstreekse binding met de mensen die bij jou komen kopen. Zij willen de herkomst van het product weten." 

Combineren

"Bezig zijn met de moestuin geeft me nog steeds veel plezier. Als veldcoördinator van de Agrarische Natuur Vereniging tussen Baronie en Markiezaat combineer het tegenwoordig met aanleg en onderhoud van bijvoorbeeld bloemenranden en patrijzenranden. Zo help ik de bijen en de vogels in de natuur een handje."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief