Foto: Addo Sprangers

PVV wil uitleg over aanpak overlast in en rond Processiepark

SINT WILLEBRORD - Verschillende keren kwamen overlast veroorzakende jongeren in en nabij het Processiepark in Sint Willebrord de voorbije weken in het nieuws. De PVV-fractie in de Rucphense gemeenteraad vindt dat de Gemeente Rucphen niet daadkrachtig genoeg optreedt en wijt dit onder meer aan een tekort aan buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). De fractie wil uitleg van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.


Voorbijgangers en auto’s die - onder begeleiding van scheldkanonnades - worden bekogeld met waterballonnen, een helikopter die op een zaterdagavond boven het park cirkelt om de overlastgevers op te sporen, arrestaties, gebiedsverboden en - als klap op de vuurpijl - locoburgemeester René Lazeroms die het Processiepark en omliggende straten na een rumoerig weekeinde twee weken terug tot veiligheidsrisicogebied verklaart. Wie de berichten in de media naast elkaar legt, kan niet anders dan concluderen dat er in Sint Willebrord ‘iets’ aan de hand is.

Aangiftes

Die mening is in ieder geval de PVV-fractie toegedaan. In een brief aan burgemeester Marjolein van der Meer Mohr vraagt raadslid Brigitte Clercx namens haar fractie dan ook om uitleg. Zo wil zij van de burgemeester weten of deze van genoemde berichten in de media kennis heeft genomen. Daarnaast is zij benieuwd of de burgemeester reeds voor het betreffende weekend van de overlast op de hoogte was en waarom er in dit geval geen actie is ondernomen. Brigitte Clerx komt in haar schrijven ook terug op de mededeling van locoburgemeester Lazeroms dat er pas het betreffende weekend signalen van overlast waren. Althans: dat er geen aangiftes waren. “Is de burgemeester het met de PVV eens dat overlast bekend kan zijn terwijl er geen aangiftes gedaan zijn?” schrijft Clerx. “Zo ja, waarom is er niet eerder actie ondernomen tegen de overlastgevende jeugd. Zo nee, moeten er eerst aangiftes gedaan worden om overlast kenbaar te maken bij de gemeente?”

Tekort aan boa’s

Het raadslid stelt hiernaast dat er in de gemeente Rucphen een groot tekort aan boa’s is. Volgens Clerx kost de coronatijd de beschikbare boa’s veel uren, waardor zij onzichtbaar zouden zijn in de dorpskernen. “De PVV heeft inmiddels al drie moties ingediend om meer boa’s aan te stellen,”meldt ze. ‘Geen enkele partij heeft de boa-moties gesteund.” Zij vraagt de burgemeester Marjolein van der Meer Mohr hoe zij het tekort aan boa’s naar de inwoners van de gemeente Rucphen kan verantwoorden naar onze inwoners. Verder is ze benieuwd of de burgemeester het eens is met de stelling van de PVV eens dat extra boa’s de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Rucphen waarborgen.

Kosten

Tot slot wijst Brigitte Clerx namens haar fractie op de kosten die zijn gemaakt met de grote inzet van politie en politiehelikopter om overlastgevende jeugd op te sporen. Kosten die volgens de PVV voorkomen hadden kunnen worden als de Gemeente Rucphen had beschikt over voldoende boa-capaciteit ‘en deze geregeld had kunnen inzetten in dit al eerder gevoelige gebied voor overlast, zoals in afgelopen jaren gebleken is’.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief