Sprundelse bierbrouwer Tony Toebak: 'Bier waar ik blij mee ben, hou ik erin'
Foto: Tony Toebak

Sprundelse bierbrouwer Tony Toebak: 'Bier waar ik blij mee ben, hou ik erin'

SPRUNDEL - Tony Toebak uit Sprundel vindt het als kleine hobbybrouwer vooral leuk om te experimenteren met de bieren die hij brouwt. Proeven van deze bieren is slechts voorbehouden aan een select gezelschap van vrienden en familieleden. 


De passie voor speciaalbieren ontwikkelde hij twintig jaar geleden. In die tijd begon Tony Toebak met het drinken van de Belgische blondjes, dubbeltjes en tripeltjes, het liefst met andere liefhebbers. “Je trekt samen een fles open en deelt wat je proeft”, legt hij uit. Een jaar of vijf geleden begon hij, samen met vriend, zelf met brouwen en ontstonden de contouren van zijn huidige thuisbrouwerij De Groeiring. Hij startte met een beginnerssetje, om na een cursus bij het Bergsche Bierbrouwers Gilde in Bergen op Zoom de wat ingewikkelder brouwtechnieken te gaan toepassen. 

De Schaapscheerder

Tony Toebak probeert iedere keer iets anders te brouwen. “Ik ben altijd op zoek naar een smaak die je niet kunt ervaren vanuit het schap in de supermarkt,” zegt hij. “Maar bier waar ik blij mee ben, hou ik erin.” Het bier dat hij in de begintijd brouwde met een bevriende schaapsherder en dat de toepasselijke naam De Schaapscheerder kreeg bijvoorbeeld. Momenteel is de graag experimenterende Tony Toebak bezig met het brouwen van een bier met een alcoholpercentage van 9 of 10%, dat hij laat afrijpen op houtsnippers gedrenkt in whisky of rum. “En straks wil ik ook aan de slag met een door mij ontdekt recept van bier zoals dat werd gebrouwen in 1800.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief