Afbeelding

Hans Goossens: ‘Mijn kinderen zeggen dat ik een totaal ander mens ben geworden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Hans Goossens van OFYR.

Een jongensdroom die uitkomt. Zo omschrijft Hans Goossens de oprichting en ontwikkeling van OFYR. Na jarenlang in het bankwezen en de beleggingswereld gewerkt te hebben, besloot Hans Goossens in 2012 om eigen ondernemer te worden. Een stap waar hij geen spijt van heeft. Inmiddels is de OFYR uitgegroeid tot een krachtig merk en wordt de karakteristieke barbecue in meer dan tachtig landen verkocht.

Hans, waarom besloot je destijds om die overstap te maken?

Ik ben op mijn 21e de financiële wereld ingerold, maar ik heb nooit gestudeerd. Mijn vader was veel met beleggingen bezig en ik had zelf geen flauw idee wat ik wilde. Ik koos voor de veilige optie van de financiële wereld, maar al snel had ik door dat ik eigenlijk te ondernemend was. Ik heb dan ook vaak jobs gehad, waarin ik toch mijn eigen ding kon doen. In 2008 werd ik ontslagen en toen heb ik lang getwijfeld of ik wel verder zou gaan. Uiteindelijk heb ik wederom voor zekerheid gekozen, maar in 2012 heb ik de knoop doorgehakt. De financiële wereld paste niet bij mij.

Dat lijkt me een spannend moment?

Het was vooral leuk. Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is dat het vooral heel leuk is om met iets tastbaars bezig te zijn. Bij beleggingen ging het puur om cijfers, maar nu ben ik met een product bezig wat de mensen blij maakt. De eerste drie jaar heb ik zelf in een bestelbusje alle bestellingen rondgebracht en dat was enorm fijn. Het grootste compliment komt van mijn kinderen. Die zeggen dat ik een totaal ander mens ben geworden.

Neem ons eens mee naar het begin. Hoe ben je begonnen?

Ik begon in 2013 als ondernemer met het verkopen van luxe designproducten zoals handgemaakte ski’s en toffe luidsprekers. Eigenlijk vooral dingen die ik zelf heel tof vond. Dat was ontzettend leuk om te doen, maar in Nederland schoot dat niet echt op. Dat soort dingen verkoop je eerder in London, New York of Parijs. Eén van de leveranciers wees me op de Feuerring uit Zwitserland. Dat sloeg meteen aan in Nederland, maar het Zwitserse product kende nogal wat nadelen. Hij was te laag én te duur. Ik ging daarom zelf aan de slag om een soort sokkels te maken waar je de Feuerring op kon zetten, maar toen kreeg ik een telefoontje van de Zwitsers. Ze vonden dat ik hun product teveel aan het veranderen was en daarom mocht ik het niet meer verkopen. Toen ben ik het maar zelf gaan maken. Het is tenslotte geen rocket science.

En toen?

In de zomer van 2014 had ik mijn eerste prototype klaar. Samen met mijn schoonzoon stonden we op verschillende countryfairs. Hij kookte en ik deed het verhaal. Mensen moesten het product zien. Live zien is wat het beste verkoopt. Mensen kwamen massaal rond de OFYR staan om wat te koken. Op dat moment beseffen ze hoe leuk en gezellig het is. Uiteindelijk stond ik op een event bij de Westergasfabriek in Amsterdam en daar raakte in gesprek met Hans Fitters. Hij was op zoek naar een nieuwe baan. Hij was onder de indruk van de OFYR en wilde hem in Frankrijk introduceren. Daarnaast kende hij nog iemand die ons verder kon helpen: Peter Tourné. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en eind 2015 hebben we een gemeenschappelijke vennootschap opgericht.

In de afgelopen 5 jaar zijn jullie enorm gegroeid. Ging dat niet te snel?

Nee, we hebben daar bewust voor gekozen. Wat ik al zei, het is geen moeilijk product. Het is geen rocket science. Dus als je wil dat het scoort, moet je zorgen dat je heel snel een groot deel van de markt te pakken hebt. Je moet een zogenaamde first mover zijn, zodat mensen die het idee kopiëren geen concurrentie kunnen vormen. Inmiddels worden we in tachtig landen verkocht. Wat overigens meespeelt is dat Peter mede-eigenaar is van de staalfabriek waar we de OFYR laten maken. Daardoor konden we makkelijk opschalen met de productie. Vanaf het begin hebben we dan ook gezonde marges kunnen maken. Daardoor zijn we een gezond bedrijf.

En toen kwam de coronacrisis. Hoe is dat voor jou als ondernemer geweest?

Het is een idioot jaar natuurlijk. In maart hebben we even de rem gezet op de productie, omdat we geen idee hadden hoe het zou lopen. Uiteindelijk is de omzet juist geëxplodeerd. Niemand ging met vakantie. Daarentegen wilde iedereen z’n tuin op orde hebben. Het was haast niet aan te slepen en uiteindelijk hebben we zelfs een tekort aan producten gehad. Dat is vervelend om te zeggen, in heel veel branches is het heel anders gelopen. Maar wij hebben er dus juist garen bij gesponnen.

De keuze om zelf ondernemer te worden heeft dus goed uitgepakt.

Dat zeker. Ik ben van mening dat je jezelf eens in de zoveel tijd moet heruitvinden. Of dat nou bewust gebeurt of niet. Je bent nooit te oud om iets anders te proberen.

Welke eigenschappen moet een goede ondernemer eigenlijk hebben?

Ondernemen is niet iets wat je leert. Je hebt het of je hebt het niet. Je moet de wil en de energie hebben om constant door te gaan. Er zijn ook mensen die één kunstje kunnen. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben. Als ik niet tegen Hans en vervolgens Peter aan was gelopen, had het nooit zo’n vlucht genomen. Maar, geluk dwing je ook een beetje af. Daarnaast moet je ook goede steun hebben in je privésituatie. De eerste paar jaar ben ik 24/7 bezig geweest. We maakten enorm veel promotie en dat gebeurde vooral in de weekenden.

Zijn er ook valkuilen?
Je moet oppassen dat je jezelf niet over de kop werkt. Dat heb ik zelf (nog) niet gehad, maar dat ligt natuurlijk wel op de loer. Je maakt alleen maar adrenaline aan, omdat je je werk zo leuk vindt. Maar ik moet ook realiseren dat ik een bepaalde leeftijd heb en dat ik niet meer constant door kan gaan.

Met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?

Ik zou wel eens in gesprek willen met Philippe Starck, één van de beroemdste ontwerpers op het gebied van lifestyle producten. Kijken hoe zij omgaan met die markt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief