'Vooral architectuurliefhebbers kijken met andere blik naar Martinuskerk'
Foto: Addo Sprangers

'Vooral architectuurliefhebbers kijken met andere blik naar Martinuskerk'

RUCPHEN - De Martinuskerk in Rucphen is een van de toonaangevende rijksmonumenten in de gemeente Rucphen. Voor Jan Struijs, voorzitter van de parochiekerncommissie, is het kerkgebouw persoonlijk van grote betekenis.


“Het is een gebouw waar ik vanaf mijn jeugd herinneringen aan heb en waar ik in alle opzichten mijn gevoelens kwijt heb gekund. Dat geldt denk ik voor alle parochianen. Ik ben er niet dagelijks mee bezig dat het een rijksmonument is, maar het gebeurt regelmatig dat ik op straat wordt aangesproken die vinden dat het een heel mooi gebouw is. Dan laat ik ze binnen en vertel ik er iets over. Aan de buitenkant is het een markant en indrukwekkend gebouw, maar het is de in bouwkundig opzicht unieke dakconstructie aan de binnenkant die heel bepalend is geweest bij het formeel toekennen van de status van rijksmonument." 

Gewend

Al is dat laatste volgens hem deels een ‘papieren’ actie geweest die de meeste parochianen zelf niet meteen met andere ogen naar de Martinuskerk doet kijken. “Het gevoel verandert niet omdat de kerk ineens als rijksmonument wordt aangemerkt. Het zijn vooral buitenstaanders en liefhebbers van architectuur die met een andere blik naar de kerk kijken. Wij zijn er misschien zelf al teveel aan gewend.” 

Invulling

Persoonlijk hoopt hij dat het gebouw nog lang de functie van kerk zal vervullen, al sluit hij een andere invulling in de toekomst niet uit. “Rationeel gezien is dit laatste niet onlogisch," aldus Jan Struijs. "De kerk heeft vanaf mijn jongste jeugd een rol gespeeld en je wilt het liefst dat dat zo blijft. Het aantal parochianen loopt echter al langere tijd behoorlijk terug. De gebruikers en beheerders worden ouder en nieuwe mensen staan niet op. Het in 2014 gerenoveerde gebouw moet echter wel onderhouden worden. Dat gebeurt nu dagelijks door vrijwilligers.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief