Stef (links) en Tim met hun kruisbogen voor de zes meterbaan.
Stef (links) en Tim met hun kruisbogen voor de zes meterbaan. Foto: Corine Roks

Broers Van Oorschot ook gildebroeders

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - De broers Tim (23) en Stef (18) van Oorschot beoefenen een wel heel bijzondere sport. Samen maken zij deel uit van het Gilde Sint Jan Baptist uit Sprundel, een Kruis- en Voetbooggilde waar in competitieverband wordt geschoten met de kruisboog. De mannen van Oorschot behoren tot enkele van de jongste schutters van het Sprundelse Gilde. Het zijn vooral de techniek en de geschiedenis van deze sport die voor de broers het verschil maken.

“Het opspannen, de manier van staan en het afstellen, dat maakt deze vorm van schietsport zo interessant”, geeft Tim aan. De medewerker installatietechniek komt op 12-jarige leeftijd voor het eerst in contact met het Kruis- en Voetbooggilde.

Kennismaking

“Via school, ik zat in groep acht. Uit een lijstje met diverse sporten konden we een keuze maken. Een soort kennismaking waarbij je voor een aantal weken mocht meedoen. Met vijf jongeren zijn we destijds ingestapt”. Broer Stef volgde in 2017. “Via Tim, het leek mij ook een leuke sport. Na een jaartje meedraaien ben ik officieel toegetreden”, aldus student Stef. Momenteel loopt hij stage in Goes. “In de plantenteelt. Mijn opleiding bestaat uit een combinatie van leren en werken”.

Ambacht

De broers hebben ieder een eigen kruisboog, maatwerk gericht op het individu. Voor de aanschaf zijn de broeders speciaal naar België afgereisd. “De bogen worden handmatig gemaakt, en daarom uniek”, geeft Stef uitleg. Tim over de kruisbogen: “Dit zijn de kleine bogen, voor een schietafstand van zes meter. Die gebruiken we binnen tijdens het winterseizoen. In het zomerseizoen schieten we over een afstand van 61 meter op de buitenbaan. Hiervoor heb je een grote kruisboog nodig, die we van het Gilde lenen”. De twee gildebroeders trainen elke donderdagavond op locatie café De Drie Zwaantjes in Sprundel, alwaar het gildelokaal zich bevindt. ”Op deze avond houden we onze agenda’s vrij”, vult Stef lachend aan.

Competities

Het Sprundelse Gilde vierde in 2018 haar vierhonderdste verjaardag. Zij is aangesloten bij de bond van Sint Jorisgilden van de Noorderkempen. Tim over de competities: “Binnen het verbond, met gilden uit België maar ook uit Rijsbergen. Je hebt verschillende klasse; B is de beginnersklasse, A voor gevorderden en de ereklasse. Ik beoefen de sport in de A-klasse”. De schutters van het Sprundelse Gilde scoren hoog. Tim vervolgt: “Als je kijkt naar de individuele uitslagen binnen het verbond, dan staan er zeker vijf gildeleden uit Sprundel in de top tien, we hebben zelfs altijd wel een schutter in de top drie”.

Teeravond

Ook binnen de muren van het gildelokaal een soort van competitie: “Tijdens onze teeravond wordt de wisselbeker uitgereikt. Dit aan de schutter met de meeste voortgang”, waarbij Tim met gepaste trots mededeelt dat zijn naam er al drie keer in gegraveerd staat. Stef richt zich meer op de trainingen en neemt alsnog geen deel aan de competities. Ceremonies en traditie gaan hand in hand. Tim speelt tijdens plechtigheden de gildetrom. “Vanuit mijn achtergrond als muzikant bij de drumband”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief