‘Ben elke dag dankbaar voor een rookvrije dag’
<p>Ex-roker Rinske Snellen raadt alle rokers aan om stapje voor stapje te werken.&nbsp;</p>

Ex-roker Rinske Snellen raadt alle rokers aan om stapje voor stapje te werken. 

(Foto: collectie Rinske Snellen)

‘Ben elke dag dankbaar voor een rookvrije dag’

Rinske Snellen ging twintig jaar lang als verstokt roker door het leven. “Ik was er al vrij vroeg bij en pafte binnen no-time minimaal een pakje sigaretten per dag weg.” Zij deed verwoede pogingen om van haar verslaving af te komen, maar dat bleek lastig. 


“Ik probeerde de Allen Carr-methode, cold turkey, pleisters, kauwgom, patronen doorbreken, minderen, samen met anderen stoppen...” In 2011 ondernam ze opnieuw een poging: “Mijn omgeving had er een hard hoofd in en ik zelf eerlijk gezegd ook.” Ze startte weer met nicotinekauwgum: “De pakjes kauwgom waren niet aan te slepen en met grote regelmaat ging ik flink over de dosis heen. Vooral met een borreltje op was het een drama. Toch hield ik vol. Elke dag dat ik niet had gerookt, hield ik bij wat ik weer had uitgespaard. Dit bedrag boekte ik over naar mijn spaarrekening als stimulans.” Als beloning gaf ze zichzelf cadeautjes. Na een jaar was ze echt van de sigaretten af, maar nog niet van de nicotinekauwgom. “Uiteindelijk heb ik mijn laatste pakje gekocht om daar ook nog een streep onder te zetten. Toen ik de laatste kauwgum nam, wist ik pas hoe smerig die dingen eigenlijk waren!” 

Stopmoment

Inmiddels is Rinske 9,5 jaar van het roken af: “Eén van de betere beslissingen in mijn leven.” Ze raadt alle rokers aan om stapje voor stapje te werken: “Kijk geen week vooruit, maar ben elke dag dankbaar voor een rookvrije dag. Bepaal je eigen stopmoment. Elk moment dat je stopt is lastig. Er komen altijd leuke feestjes en periodes met veel verdriet. Dat kun je zonder sigaret ook aan.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief