Echtpaar Van Unen viert 65-jarig huwelijk
Foto: Corine Roks

Echtpaar Van Unen viert 65-jarig huwelijk

SINT WILLEBRORD - 65 jaar zijn Trieneke van Dooren (91) en Adrie van Unen (90) uit Sint Willebrord getrouwd. Trieneke omschrijft haar man als tevreden en handig, Adrie bewondert Trieneke om haar werklust en zorgzaamheid. Op maandag 28 september vierden zij de dag dat zij voor het altaar stonden, in de Willibrorduskerk, de kerk die een belangrijke rol heeft vervuld in het leven van Trieneke.


 Trieneke, door haar schoonfamilie Katrien genoemd, groeide op aan de Kaaistraat in Sint Willebrord. Haar ouders runden daar een kruidenierszaak. Het gezin bestond uit zeven kinderen, de jonge Trieneke werkte hard mee in het familiebedrijf.

Vonk

Ze wordt ouder en krijgt een baan bij Indiana Rubber in Roosendaal. Daar ontmoet ze de uit Oud Gastel afkomstige Adrie van Unen. Hij werkt als monteur/ lasser en de vonk schiet letterlijk over. Ze krijgen verkering en besluiten al snel in het huwelijk te treden.

Paarden

“Als 17-jarige heb ik nog bij een smid in Oudenbosch gewerkt. Met mijn broer heb ik later de overstap naar de rubberfabriek gemaakt”, aldus Adrie, die mede door dit oude ambacht een enorm liefhebber van paarden is. Het bewijs hangt aan de muur van hun knusse woning.

Gouden handjes

“Ik wilde na mijn trouwen wel dicht bij mijn familie blijven wonen”, aldus mevrouw, en zoals gezegd, Adrie vindt het prima. Hij heeft gouden handjes, zo blijkt al snel. Het huis aan de Kaaistraat, waar heel vroeger de kruidenierszaak stond, wordt door hem vakkundig verbouwd. Later zal hij ook hun huidige huisje, dat erachter staat, opbouwen. “Adrie kon alles zelf, van constructie tot loodgieterswerk en de aanleg van elektriciteit”, verklaart mevrouw trots.

Zorg

Werken is voor Trieneke vanzelfsprekend, maar na de geboorte van hun zoon Kees doet ze even rustig aan om later de draad weer op te pakken. “Ik heb echt overal gewerkt, zoals de Hero en de Kwatta en zelfs bij de Thuiszorg.” Zorgen beviel haar goed, naast haar drukke baan stond zij altijd klaar voor familie en bekenden. Meneer werkt zich binnen de rubberfabriek op tot chef-werkplaats.

Familie

De familie speelt in het leven van het echtpaar een belangrijke rol, en niet alleen op de Kaaistraat. Zo reist de heer Van Unen in de jaren negentig samen met zijn zus af naar Australië, voor een bezoekje aan hun geëmigreerde zus. “Een mooie ervaring, maar ik zou het geen tweede keer meer doen, zo’n lange reis”, lacht hij. Met de oudste zus van mevrouw werden jaarlijks tripjes binnen Europa gemaakt.

Mariafan

Liefdevol vertellen ze over hun enige kleindochter, die op 17-jarige leeftijd tijdens een noodlottig ongeval overleed. Hun huis hangt vol met foto’s van de goedlachse Kim. Op hun kast staat een Mariabeeldje. “Ik ben een echte Mariafan, het geloof loopt als een rode draad door mijn leven.”
Zowat haar hele leven is mevrouw betrokken geweest bij de Willibrorduskerk. Als kerkganger, maar ook als vrijwilliger en koorlid. Na 65 jaar spreekt het echtpaar nog steeds vol bewondering over elkaar. Ook prijzen ze zich gelukkig met hun zoon en schoondochter, die, op een steenworp afstand, in het ouderlijk huis aan de Kaaistraat wonen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief