‘Wintertijd’ gaat weer in: uurtje langer slapen
Foto:

‘Wintertijd’ gaat weer in: uurtje langer slapen

Slaapkoppen kunnen dit weekend hun hart ophalen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok namelijk een uur terug gezet. En dat betekent een uur langer slapen! 


Zaterdagnacht is het weer zover: dan gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur wordt de klok één uur achteruit gezet. Iedereen kan dus een uurtje langer slapen. 

Zomertijd en wintertijd

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Robbert Temmen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief