Stefan Coppens: ‘We willen het beter doen dan vorige generaties’
Foto: Remko Vermunt

Stefan Coppens: ‘We willen het beter doen dan vorige generaties’

ROOSENDAAL - Stefan Coppens is samen met zijn vader en broer eigenaar van Coppens Zonnepanelen en Coppens Afbouw in Roosendaal. “Eigenlijk zijn we vijf dagen in de week bezig met het plaatsen van zonnepanelen”, vertelt Stefan. Maar saai is dat zeker niet. “Ik vind het juist ontzettend leuk om te doen!”


Dat Stefan zich op de wereld van zonnepanelen zou storten, dat had hij als kind nooit gedacht. “Ik wist sowieso niet echt wat ik wilde gaan doen. Ik heb de opleiding gevolgd tot beveiliger en tijdens die studie had ik een bijbaantje bij een chocoladefabriek in Roosendaal”, vertelt hij. “Toen ik klaar was met mijn studie kreeg ik daar een vaste baan aangeboden, dus toen heb ik daar vier jaar gewerkt.” Later is Stefan doorgestroomd naar de NS waar hij de functie Service en Veiligheid en later Machinist heeft gehad. In deze periode heeft Stefan zijn broer geholpen het bedrijf op te zetten zoals het er vandaag de dag uitziet.

Zonnepanelen

Samen met zijn broer en zijn vader begonnen ze Coppens Zonnepanelen. “Mijn broer werkte fulltime en mijn vader en ik hadden nog gewoon een baas. We sprongen bij zoveel als we konden, maar het bedrijf moest eerst groeien voor we met z’n drieën fulltime aan de slag konden.” Twee jaar geleden besloot Stefan de sprong in het diepe te wagen. “Sindsdien zijn we verdubbeld qua personeel en plaatsen we zonnepanelen in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. In het eerste jaar plaatsten we tachtig installaties, nu zijn dat er zo’n achthonderd.”

Klantcontact

Negentig procent van de klanten zijn particulieren en dat maakt het werk volgens Stefan juist zo leuk. “Ieder huis is anders en het is iedere dag weer passen en meten. Daarnaast is het contact met de klanten gewoon heel leuk. We hebben een klein team waarmee het heel fijn is om samen te werken en dat merken ook de klanten. We krijgen regelmatig mailtjes van mensen die ons nog een keer willen vragen voor een ander project. Daar doe je het voor. Die klik komt dus niet alleen vanuit ons, maar ook vanuit de klanten.”

Gemiddelde dag

Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. “We zijn als ondernemers altijd bezig”, lacht Stefan. ‘s Ochtends om 07.30 uur verzamelt het team op de zaak om eerst gezamenlijk een bakje koffie te drinken. “Omdat we vaak bij particulieren werken, kunnen we in principe niet vroeger beginnen.” Vervolgens gaan de mannen naar de klanten en daar spreken ze de installatie nog een keer door. “Dat is vaak al gedaan bij het verkoopgesprek, maar soms zien we toch nog een mogelijkheid om de installatie net iets beter te maken.” Rond het middaguur zijn de mannen vaak al klaar. “Dan eten we tussendoor even onze boterhammen en dan gaan we door naar de volgende klus.” Rond 16.00 uur proberen de installateurs weer klaar te zijn. “Dan gaan we terug naar de zaak, laden de kar vol voor de volgende dag en dan is het in principe klaar. Zelf werken we in de avonden nog wel eens om langs te gaan bij de klanten of voor de administratie.”

Duurzaamheidssector

Volgens Stefan is er haast geen mooier beroep. “Hier kan je geen opleiding voor volgen. We hebben twee timmermannen bij ons werken, drie elektriciens en de rest heeft het op het dak geleerd. Dat is misschien ook wat ons werk zo leuk maakt. Om dit te doen moet je misschien vooral een passie hebben voor duurzaamheid. Want nu zijn het zonnepanelen, maar de ontwikkelingen gaan natuurlijk door. Als jonge mensen willen we het toch beter doen dan onze voorgangers. We moeten zuinig zijn op de planeet en duurzaamheid is aan de orde van de dag. Dat interesseert me enorm.”

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het werk. “De weersomstandigheden spelen ons soms parten, het is fysiek redelijk zwaar werk en je werkt ook veel op hoogte, daar moet je wel tegen kunnen.” Daarnaast kan het soms ook wel eens later worden dan de geplande 16.00 uur. “We maken een klus altijd af, dus soms maken we wel lange dagen, maar het is het allemaal waard.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief