Cor Aerts: 'Tijdens het oefenen leren we de juiste techniek'
Cor Aerts: 'Tijdens het oefenen leren we de juiste techniek' Foto: Corine Roks

Cor Aerts is boegbeeld van EHBO Sint Willebrord

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - Tijdens de jaarvergadering van de EHBO Sint Willebrord, die door corona was verplaatst naar september, ontving Cor Aerts uit Sint Willebrord de bronzen EHBO- speld. Dit voor zijn 40-jarig lidmaatschap dat in januari nog een staartje krijgt. Want dan treedt hij toe tot het bestuur in de functie van penningmeester. Een bescheiden man, die niet graag over zichzelf vertelt, maar voor zijn vereniging maakt hij dit keer een uitzondering.

“Na het behalen van mijn EHBO-diploma, in april 1980, heb ik me aangemeld bij de EHBO-vereniging van mijn woonplaats Sint Willebrord. Ik werkte destijds in ploegen bij Flowserve, in elke ploeg moesten minsten twee personen in bezit zijn van een diploma Eerste Hulp Bij Ongevallen”.

AED-apparaat

Op de vraag wat de grootste verandering is geweest in de afgelopen veertig jaar antwoordt Cor: “De komst van het AED- apparaat (Automatische Externe Defibrillator). Een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartfalen. Het apparaat stelt de diagnose en geeft aan de hand hiervan instructies aan de hulpverleners. Ik ben aangesloten bij HartslagNu die via een oproep gerichte opdrachten geeft. De ene helft om naar het slachtoffer toe te gaan en de reanimatie te starten, de andere helft om een AED- apparaat te halen en te assisteren bij de reanimatie”. Een aantal keren kreeg Cor Aerts een oproep voor het regelen van een AED-apparaat. Tot een reanimatie is het er nooit van gekomen. Wel herinnert hij zich die keer tijdens een voetbalwedstrijd waarbij een van de tegenstanders in elkaar zakte. Maar al heel snel arriveerde de ambulance, nog voordat de hulp gestart kon worden. Als jonge man was hij getuige van een dodelijk verkeersongeval. ”Daar heb ik jarenlang last van gehad, slachtofferhulp kende men toen nog niet. Binnen onze vereniging hebben we nu een vertrouwenspersoon die hierin steun biedt”.

Perfect

De EHBO Sint Willebrord houdt één keer per maand een oefenavond, behalve in de zomermaanden. “Op maandag. We herhalen en oefenen zaken als de stabiele zijligging, verslikking, breuken, wondverzorging, brandwonden, AED en verbindtechnieken, waaronder de aanleg van drukverband. Tijdens het oefenen leren we de juiste techniek. Het is vooral belangrijk dat het doel wordt bereikt, zoals het stoppen van een bloeding via het aanleggen van een drukverband. De taak van een EHBO-er is eerste hulp bieden aan een slachtoffer tot professionele hulp het overneemt”, vat Cor samen. Al menig slachtoffer heeft hij geholpen. “Ik heb een slagaderlijke bloeding kunnen stoppen, maar ook grote en kleine snijwonden verbonden”. Als EHBO-er is Cor Aerts graag present bij evenementen. “Vooral sportevenementen vind ik heel leuk, je ontmoet zoveel mensen”. Nog steeds werkt Cor bij Flowserve. “Al 51 jaar, maar ik ben aan het afbouwen waarbij ik mijn kennis overdraag aan de nieuwe generatie. Ik ben nu 66 en met mijn pensioen in het vooruitzicht krijg ik wat meer tijd voor een ondersteunende taak binnen de EHBO. Daarom ga ik per 1 januari 2021 de functie van penningmeester vervullen”.[n]


Lid worden? Een EHBO- of reanimatiecursus volgen? Info via het secretariaat van EHBO Sint Willebrord, tel. 06-27556467, e-mail j-van-peer@home.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief