Eekhoornbruggen bieden eekhoorns helpende hand
Foto: Gemeente Rucphen

Eekhoornbruggen bieden eekhoorns helpende hand

RUCPHEN - De gemeente Rucphen is sinds eind oktober een tweetal eekhoornbruggen rijker. Er hingen er al twee over de Kaaistraat. Voortaan kunnen de eekhoorns zich ook veilig verplaatsen bij de Kozijnenhoek en Baanvelden en bij de Sint Martinusstraat. De bruggen zijn bekostigd vanuit en door de Gemeente Rucphen ontvangen subsidie van de Provincie Noord-Brabant.


De eekhoornbruggen bestaan uit een scheepstouw dat op voldoende hoogte boven de weg hangt. De plekken zijn uitgezocht op aanwijzing van de Provincie Noord-Brabant Zij heeft een zogenaamde knelpuntenkaart gemaakt van die plaatsen waar veel dode wilde dieren worden gevonden. In de gemeente Rucphen gaat het om eekhoorns. De realisatie van de nieuwe eekhoornbruggen is slechts één maatregel. Hiernaast worden er op verschillende plaatsen borden neergezet die waarschuwen voor de overstekende diertjes. De Gemeente Rucphen meldt bij het opstellen van beplantingsplannen rekening met eekhoorns en andere dieren. “We kiezen voor bomen die niet alleen mooi zijn en minder onderhoud en rommel geven, maar ook voor bomen waarvan de noten, zaden en vruchten kunnen worden gegeten door eekhoorns.” 

Verdrukking

Eekhoorns komen weliswaar nog veel voor in Nederland, toch is de eekhoorn een beschermde diersoort volgens de Wet natuurbescherming. Vooral eekhoorns in of nabij de bebouwde kom komen steeds meer in de verdrukking door het verkeer en het verdwijnen van de bomen waarlangs de eekhoorn zich normaal veilig verplaatst. Eekhoorns moeten zich daardoor over de grond verplaatsen en dat is terug te zien in het aantal aangereden diertjes. Wethouder Lazeroms is blij met de subsidie en de eekhoornbruggen: “Voor mij staat de eekhoorn symbool voor hoe dichtbij de natuur nog is. Zeker in onze mooie, groene gemeente. Het is prachtig dat we met een simpel scheepstouw ervoor kunnen zorgen dat we nog lang kunnen genieten van spelende eekhoorns in de natuur en tuinen.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief