Beeld van een van de voorgaande edities van de Cyclocross Rucphen, hier mét publiek.
Beeld van een van de voorgaande edities van de Cyclocross Rucphen, hier mét publiek. Foto: Corine Roks

Cyclocross Rucphen gaat ‘gewoon’ door

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Als het aan Stichting Wielerpromotion Rucphen ligt, gaat de voor zondag 17 januari 2021 geplande Cyclocross Rucphen ‘gewoon’ door. Er kan echter geen publiek bij aanwezig zijn. De jaarlijkse internationale cyclocrosswedstrijd is straks wel rechtstreeks te volgen via Eurosport.


Dat meldt Kees Kools, voorzitter van de Stichting Wielerpromotion Rucphen. Tijdens de komende editie van de Cyclocross Rucphen zullen de elite- en beloften dames en de elite- en beloften heren aan de start komen op een volledig afgesloten parcours. “Hoewel het Covid 19-virus een heel zware stempel drukt op ons hedendaagse bestaan, denken wij toch - rekening houdend met allerlei voorschriften - twee mooie wedstrijden te kunnen organiseren,” stelt Kools. “Dit onder voorbehoud dat de regelgeving rondom COVID-19 wedstrijden voor professionele renners op 17 januari nog mogelijk maakt.”

Schwung

Is het moed of mafheid om in deze onzekere tijden een groot sportevenement te houden? Kees Kools houdt het in het midden. “Het is in ieder geval niet de gemakkelijkste keuze,”zegt hij. “De organisatie van het NK begin dit jaar zorgde bij ons echter voor veel schwung, een gevoel dat we graag willen vasthouden. Zeker ook omdat onze vrijwilligers zich heel fanatiek tonen. Dat is belangrijk, want zonder vrijwilligers kunnen we het niet redden.” Hij is ervan overtuigd dat de Cyclocross Rucphen zonder publiek gemakkelijk op het Rucphense parcours kan worden verreden. “We maken immers geen gebruik van de openbare weg. Wat dat betreft is ons parcours op de multifunctionele sportaccommodatie aan de Baanvelden vrij eenvoudig af te sluiten voor het publiek. De wielerfans kunnen echter gewoon van de Cyclocross Rucphen genieten. We hebben gelobbyd bij de verschillende tv-stations en Eurosport gaat de wedstrijden straks uitzenden.”

Versoepeling

“De noodverordening verbiedt momenteel nog het houden van sportevenementen, maar wij gaan ervan uit dat het op 17 januari mogelijk moet zijn om wedstrijden zonder publiek te kunnen laten plaatsvinden. Dan moeten de maatregelen in verband met het COVID 19-virus nog wel wat versoepeld worden en teruggaan naar de situatie van enkele weken geleden. De organisatie hoopt dan ook dat dit het geval zal zijn. Als de maatregelen zo streng blijven als momenteel of mogelijk nog strenger worden voor 17 januari, dan kan de organisatie niet anders dan voor deze editie de handdoek in de ring gooien,” aldus Kees Kools. Van dat laatste echter gaat hij voorlopig niet uit. “Half december willen we met de bouw van het parcours starten. Dan zal er ook meer duidelijk zijn over hoe alles zich verder ontwikkelt. Momenteel echter zijn we al volop in voorbereiding. We zijn optimistisch van aard en dat blijven we. Wat dat betreft gaan we geen enkele uitdaging uit de weg,” vervolgt hij.

Aparte ervaring

Kees Kools spreekt hoe dan ook van een aparte ervaring. “Andere jaren hebben we nogal eens ‘last’ van concurrerende wedstrijden, maar op 17 januari staat er geen enkele andere wedstrijd gepland. De Flandriencross van Hamme vindt plaats op zaterdag 23 januari zodat we niet in elkaars vaarwater zitten. We gaan ons uiterste best doen om Rucphen als wielergemeente weer op de kaart te zetten.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief