Mysterie geboortedatum Naantje na honderd jaar ontrafeld
Foto: Corine Roks

Mysterie geboortedatum Naantje na honderd jaar ontrafeld

SINT WILLEBRORD- Een mooie bank voor mevrouw Naantje van den Brand-Vermunt ter ere van haar honderdste verjaardag. Maandagochtend waren de jarige, haar familie, burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en wethouder Laura Matthijssen ervan getuige hoe haar naam aan het bankje werd toevertrouwd. Dit gebeurde aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord, direct voor het Centrum voor Wonen en Zorg Heidestede waar mevrouw sinds september woont. De burgemeester had nog een verrassing voor mevrouw en haar familie. Na flink graven in het gemeentearchief werd de exacte geboortedatum van de jarige bekend.


Honderd jaar werd aangenomen dat Naantje Vermunt op Tweede Kerstdag werd geboren. Vader Cornelis kon wegens de kerstdagen niet eerder aangifte doen, dus toog hij, volgens familiebronnen, op 27 december naar het gemeentehuis om daar zijn dochter op te laten nemen in het geboorteregister. Een foutje van de dienstdoende ambtenaar, zo werd door de familie aangenomen, zorgde ervoor dat Naantjes ( Adriana, Wilhelmina Johanna) geboortedatum foutief werd genoteerd.

Familievraagstuk

Met een uittreksel van het geboorteregister in haar hand schept de burgemeester duidelijkheid. “Het was even puzzelen, vooral door de oude schrijfstijl, maar uw vader heeft op 28 december aangifte van uw geboorte gedaan. Uit de acte blijkt dat U geboren bent in de nacht van 26 op 27 december, om twee uur om precies te zijn. De zin ‘des voormiddags ten twee ure’ bevestigt dit.” Hiermee is een familievraagstuk opgelost, mevrouw van den Brand is op 27 december jarig, en niet de zesentwintigste. De kwestie kwam aan het licht toen de Gemeente Rucphen de familie benaderde voor dit bijzondere jubileumjaar.

Geboortestreek

Sprundel is haar geboorteplaats, later woonde zij in Roosendaal en Etten-Leur. Sinds september op Sint Willebrord, binnen het Centrum voor Wonen en Zorg Heidestede, in de buurt van haar beide dochters. Eén van hen, Lia Uitdehaag uit Hoeven, over Heidestede. “Ma wilde terug naar haar geboortestreek waar ze zoveel mensen kent. Haar 98-jarige zus woont ook in Heidestede. De overstap van haar appartementje in Etten- Leur naar hier was wel even wennen, maar ze heeft het nu prima naar haar zin.” Haar andere dochter, Willy, is op deze maandagochtend eveneens van de partij. De feestelijkheden zijn, wegens corona, over de hele week uitgesmeerd.

Geskypet

“Met elke dag taart en honderd rode rozen op tafel, gekregen van haar kleinkinderen. Alleen jammer dat haar zoon Toon Frankrijk niet kan verlaten. Daar heeft moeder mee geskypet,” geeft Lia uitleg. Mevrouw Van den Brand heeft drie kinderen, zes kleinkinderen en elf achterkleinkinderen waarvan de oudste 18 is en de jongste net een jaar. Wethouder Matthijssen is verrast als blijkt dat juf Willy een dochter van mevrouw blijkt te zijn. “Ik heb nog bij U in de klas gezeten, U gaf les in de zesde klas van de Mariaschool in Sprundel.”

Vijfde bankje

Mevrouw Van den Brand ontvangt namens de Gemeente Rucphen nog een oorkonde en een bos bloemen. Zittend op het bankje, met daarop haar naam, geniet zij samen met de burgemeester van een stralende winterzon. Het is het vijfde bankje dat de Gemeente Rucphen aan een 100-jarige heeft geschonken, waarvan er drie in Sint Willebrord staan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief