Zonnebloemkwartet snakt naar vrijwilligers in Sint Willebrord
<p>Gerrit van Hoek: &#39;We willen deelnemers in Sint Willebrord niet laten zitten&#39;&nbsp;</p>

Gerrit van Hoek: 'We willen deelnemers in Sint Willebrord niet laten zitten' 

(Foto: Corine Roks)

Zonnebloemkwartet snakt naar vrijwilligers in Sint Willebrord

SINT WILLEBRORD - “Zonder nieuwe vrijwilligers kan het straks weleens afgelopen zijn met de activiteiten van De Zonnebloem in Sint Willebrord.” Gerrit van Hoek, voorzitter van het Zonnebloemkwartet, luidt de noodklok.


De Zonnebloem werkt met afdelingen die weer deel uitmaken van regio’s. Begin 2017 kregen diverse afdelingen vanuit het landelijke bureau Zonnebloem het verzoek over te gaan tot fusie. De reden hiervoor: afzonderlijke afdelingen hadden moeite met het optimaal invullen van de bestuursfuncties. De gemeente Rucphen telde vijf afzonderlijke afdelingen waarvan er vier vielen onder Regio Brabant Zuid-West. De afdeling Zegge was onderdeel van de regio Bernardijnen. De vier andere afdelingen van De Zonnebloem - uit Sint Willebrord, Schijf, Sprundel en Rucphen -gaven gehoor aan de oproep van het landelijke bureau en bundelden hun krachten om samen door te gaan in één nieuwe afdeling met de naam Zonnebloemkwartet. “De verwachting was dat we er in bestuurlijk opzicht sterker uit zouden komen, en die verwachting is ook uitgekomen,” zegt Van Hoek.

Sterkhouders

De personele bezetting voor de lokale activiteiten in de verschillende kernen was geen probleem. Dankzij de fusie werd ook de slagkracht vergroot: onder de vlag van het Zonnebloemkwartet konden grote activiteiten gezamenlijk worden vormgegeven en kon gebruik worden gemaakt van elkaars vrijwilligers. Eind vorig jaar echter toonden zich de eerste haarscheurtjes in het tot dan zo sterke bastion: de vrijwilligers van de afdeling in Sint Willebrord namen het besluit om hun vrijwilligerstaken neer te leggen. Gerrit van Hoek: “We hadden zeven vrijwilligers in Sint Willebrord. Daarvan waren er drie relatief actief, hoewel zij misschien eigenlijk eerder in aanmerking kwamen om als deelnemer mee te doen aan onze activiteiten, in plaats van deze als vrijwilliger te begeleiden. Van die drie sterkhouders kwam er helaas eentje te overlijden. Een ander bestuurslid werd in toenemende mate belast met mantelzorg. De andere vrijwilligers hebben zich toen beraad over wat verder te doen, zeker gezien hun eigen fysieke gesteldheid. Het vrijwilligerswerk bleek voor hen geen haalbare kaart meer en ze zijn er jammer genoeg mee gestopt.”

Animo

Een begrijpelijke keuze, maar het plaatst het Zonnebloemkwartet én de maar liefst 120 geregistreerde deelnemers in Sint Willebrord wel voor een probleem, zo maakt Gerrit van Hoek duidelijk. “Vanwege de regelgeving rond het coronavirus hebben de activiteiten de voorbije periode stilgelegen. Om de deelnemers een hart onder de riem te steken en te laten zien dat we ze niet zijn vergeten, hebben we hen in de verschillende kernen een kaartje en een plantje bezorgd. Dat is vanwege de personele problemen in Sint Willebrord nog niet gebeurd. Wel hebben we alle deelnemers daar een brief met uitleg toegestuurd. Als bestuur willen we hen niet laten zitten. We doen er dan ook alles aan om nieuwe vrijwilligers te vinden. Liefst uit Sint Willebrord zelf. Hoeveel we er nodig hebben? Dat ligt aan de animo voor de activiteiten. Als je slechts af en toe een activiteit houdt, heb je er aan tien voldoende. Voor wekelijkse activiteiten echter zijn heel wat meer vrijwilligers nodig. Zonder nieuwe vrijwilligers houdt het op.”

Interesse om in Sint Willebrord vrijwilligerswerk te verrichten voor het Zonnebloemkwartet? Neem voor meer informatie contact op met Ad van de Sande via tel. 06-20757804.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief