Beeld van een van de voorgaande edities van Cyclocross Rucphen.
Beeld van een van de voorgaande edities van Cyclocross Rucphen. Foto: Corine Roks

Cyclocross Rucphen gaat definitief niet door

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De kogel is door de kerk. Cyclocross Rucphen gaat in 2021 definitief niet door. Ook 3 februari blijkt als nieuwe datum niet haalbaar.

Het organiseren van de internationale cyclocrosswedstrijd is deze winter geen haalbare kaart meer, stelt het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Rucphen. Met als gevolg het met pijn in het hart genomen besluit om de wedstrijd nu definitief af te blazen, zo maakt voorzitter Kees Kools duidelijk.

Hoop

Daags voor Kerstmis kwam het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Rucphen met de mededeling dat de op 17 januari 2021 geplande Cyclocross Rucphen op die niet kon doorgaan. “Hoewel de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zijn en ook de aanleg van het parcours al nagenoeg gereed is, maakt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 en de daarop gebaseerde Ministeriële regeling het doorgaan van de wedstrijd op die dag onmogelijk,” zo meldde voorzitter Kees Kools toen namens de stichting. Wel gaf hij daarbij aan dat als alternatieve datum 3 februari uit de bus was gerold, hierbij de hoop uitsprekend dat het aantal coronabesmettingen tegen die tijd zou zijn afgenomen, met wellicht versoepelde coronamaatregelen als gevolg.

Lockdown

Van dat alles is gezien de laatste ontwikkelingen echter geen sprake. De landelijke lockdown is immers verlengd tot 9 februari, wat betekent dat de daarop afgestemde regelgeving dus ook niet eerder dan 9 februari zal worden verruimd. Het organiseren van de Cyclocross Rucphen binnen de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 is derhalve niet mogelijk. “Dit ondanks het feit dat de voorbereidingen op de cross al in een vergevorderd stadium zijn en ook de aanleg van het parcours al nagenoeg gereed is,” aldus Kees Kools. “De organisatie heeft met steun van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), NOC/NSF, sponsoren, veel vrijwilligers en de Gemeente Rucphen er alles aan gedaan om de wedstrijd doorgang te kunnen laten vinden. Helaas is dat dus op korte termijn niet mogelijk. De organisatie had al eerder voor zichzelf als uiterste datum 3 februari gesteld. Dus nu die datum niet kan, houdt het op.”

Sneu

Namens het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Rucphen noemt hij het niet doorgaan van het evenement erg jammer en ook sneu voor de vrijwilligers die al zoveel uren in touw geweest zijn en die ook nu weer het al opgebouwde parcours af moeten breken. “Het ligt voor in de mond om te zeggen: ‘Waarom kan zo’n wedstrijd nou niet, we hebben toch overal rekening mee gehouden?’ Maar de organisatie beseft dat alles wat rondom COVID-19 speelt en de problemen die daaruit voortkomen, voor zoveel mensen en bedrijven toch van een andere orde zijn dan het wel of niet kunnen organiseren van een cyclocrosswedstrijd.”

Vertrouwen

“Het bestuur zal de komende tijd een en ander netjes afwerken richting sponsoren en andere partijen en gaat dan weer aan de slag met de voorbereidingen van de editie 2022,” besluit Kees Kools. “Het bestuur is iedereen erg dankbaar voor de getoonde steun, wat toch ook weer veel vertrouwen geeft voor de toekomst.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief