Volgens de Gemeente Rucphen hebben scholen het afgelopen jaar hun uiterste best gedaan om de lessen zo goed mogelijk te geven.
Volgens de Gemeente Rucphen hebben scholen het afgelopen jaar hun uiterste best gedaan om de lessen zo goed mogelijk te geven. Foto: Corine Roks

Rucphens college wil nog niet spreken van onderwijsachterstanden

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De Gemeente Rucphen vindt het nog te vroeg om te concluderen dat leerlingen vanwege de komst van het coronavirus onderwijsachterstanden hebben opgelopen. Zij zegt wel met scholen in gesprek te zijn over (verdere) besteding van beschikbare subsidiegelden.

De verklaring van de Gemeente Rucphen komt in reactie op een afgelopen maand door de PvdA-fractie verstuurde brief waarin zij bij burgemeester en wethouders aandrong op het aanspreken van (een deel van) het beschikbare budget om vanwege het coronavirus opgelopen onderwijsachterstanden aan te pakken.

Subsidieregelingen

Een stelling die door het college overigens niet wordt onderschrijven. “Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt, omdat het onderwijs vorig jaar en momenteel anders dan gebruikelijk is geweest,” zo reageren burgemeester en wethouders op het door PvdA-fractievoorzitter Ad Jongenelis verstuurde schrijven. “Op basis van de informatie die we van de scholen/schoolbesturen hebben ontvangen, achten wij het nog te vroeg om te concluderen dat onderwijsachterstanden groter zijn geworden. We weten dat de scholen in onze gemeente het afgelopen jaar hun uiterste best hebben gedaan om de lessen zo goed mogelijk te geven. Kwetsbare leerlingen hebben in de periode dat de scholen gesloten waren fysiek les gekregen.” Het college wijst daarnaast op de sinds het voorjaar van 2020 beschikbare subsidieregelingen voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s en zelfs voor de aanschaf van laptops of andere devices). “Juist deze regelingen zijn bedoeld om de negatieve effecten van het ‘onderwijs op afstand’ te beperken en extra ondersteuning te bieden,” aldus burgemeester en wethouders.

Geoormerkt budget

Het college reageert eveneens op de vraag van de PvdA-fractie in hoeverre het mogelijk en toegestaan is om de onderwijsachterstandgelden, of minstens een groot deel hiervan, te gebruiken voor de aanpak van de geschetste problematiek. “De specifieke uitkering onderwijsachterstanden is een geoormerkt budget. De niet bestede specifieke uitkering van 2019-2021 mag worden ingezet voor een extra onderwijsaanbod aan leerlingen in het basisonderwijs, waarbij geldt dat het aanbod gericht moet zijn op de beheersing van de Nederlandse taal,” schrijven burgemeester en wethouders. “Dat mag ruim geïnterpreteerd worden.”

Stichting Leergeld

Op de vraag van de PvdA-fractie of het college bereid is op zeer korte termijn in gesprek te gaan met het onderwijsveld om de inzet van middelen te concretiseren, geven burgemeester en wethouders een bevestigend antwoord. “Als PvdA denkt u bijvoorbeeld aan het onder en buiten schooltijd, op school zelf, extra lessen geven aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. We hebben regelmatig contact met de scholen. Het afgelopen jaar is dit contact geïntensiveerd vanwege corona. In het voorjaar van 2020 is in overleg met de gemeente via Stichting Leergeld aan een aantal leerlingen een laptop in bruikleen is gegeven om de online lessen te kunnen volgen. Daarnaast hebben we aan iedere school een ‘noodpotje’ beschikbaar gesteld vanuit de armoedegelden. De scholen waren daar erg blij mee. In de gesprekken met scholen komt ook aan de orde of scholen gebruik maken van de beschikbare subsidieregelingen.” Het college meldt daarnaast te zullen bespreken of er aanvullend budget nodig is vanuit onderwijsachterstanden. “Is dat het geval, dan zullen we de scholen vragen om met een onderbouwd plan te komen. Omdat scholen zelf ook onderwijsachterstandengelden ontvangen, zullen we tevens vragen om in dat plan in te gaan op de besteding van deze gelden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief