Het steekt Mans de Jong dat onverlaten het nu voorzien hebben op ‘gratis' nestkastjes
Het steekt Mans de Jong dat onverlaten het nu voorzien hebben op ‘gratis' nestkastjes Foto: Corine Roks

Onbegrip over diefstal nestkastjes in gemeente Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De her en der in de gemeente Rucphen opgehangen nestkasten, onder meer bedoeld om natuurlijke vijanden van de processierups een onderkomen te bieden, blijken niet alleen bij kool- en pimpelmezen in trek. De nestkasten blijken ook veelvuldig te worden gestolen.

Mans de Jong, een van de initiatiefnemers van het project, spreekt van inmiddels een veertiental verdwenen nestkasten. Hij is er meer dan verbolgen over. “Ik begrijp niet wat iemand bezielt om zoiets te doen,” zegt hij. “Er is absoluut geen reden om die nestkastjes weg te halen. Het is niet jouw bezit, maar dat van de samenleving. Als je per se een nestkastje wilt, koop er dan één of maak er zelf eentje.”

Processierupsenplaag

De Jong kwam met het idee voor het Rucphense nestkastenproject na de processierupsenplaag in de zomer van 2019. De nestkastjes zouden aantrekkelijk zijn voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals kool- en pimpelmezen, die zowel de rupsen zelf als hun eitjes eten. Een lokaal bedrijf zorgde voor het hout voor de nestkastjes, vrijwilligers van de Heemtuin Rucphen zetten ze in elkaar en de Gemeente Rucphen zelf maakte een bedrag van 5.000 euro vrij om de pilot goed van de grond te krijgen. Met succes, zo blijkt. “In eerste instantie hebben we, onder meer in Sprundel en Sint Willebrord, in totaal 145 nestkasten geplaatst. Daar zijn er later nog eens honderd bijgekomen. Die nestkastjes zijn al snel goed bezet geraakt. Van 35 nestkastjes kan ik met zekerheid zeggen dat ze bezet waren. In één nestkastje hebben zelfs jonkies gezeten. Heel bijzonder, zeker als je weet dat ieder mezennest doorgaans vijf jonkies voortbrengt.”

Toezegging

Vanwege de komst van het coronavirus zijn niet alle nestkasten geïnspecteerd, aldus Mans de Jong. “Een deel van de nestkastjes hangt op ooghoogte, terwijl een ander deel hoger is opgehangen. Daar kom je alleen met een keukentrapje bij. Om die te controleren, moet je met zijn tweeën zijn. Dat is nu lastig, omdat je dan onmogelijk voldoende afstand kunt bewaren.” Hoewel dus nog niet alle nestkasten nader zijn geïnspecteerd op bewoning, is de Gemeente Rucphen volgens De Jong al wel overtuigd van het nut van de nestkasten. “Ik heb een paar maanden geleden al de toezegging gekregen dat er nog meer komen. Ik heb daartoe al verschillende geschikte locaties aangegeven.” 

Overleven

Tot zijn vreugde blijken veel omwonenden veel gezonde belangstelling te hebben voor de nestkastjes. “Ze houden echt bij of er vogels op afkomen.” Bij het eerste nestkastje in Sprundel deed De Jong naar eigen zeggen de mooiste ervaring op. “Aan de Moutberg broedde een bonte vliegenvanger in een nestkastje. Dat is echt heel bijzonder.” Het steekt hem dan ook dat onverlaten het nu voorzien hebben op ‘gratis’ nestkastjes. “In de winter kunnen ze ook een slaapplaats vormen voor vinken. Dat scheelt een plankdikte in warmte. Hoe meer vinken de winter overleven, hoe beter de vogelstand. Blijf alsjeblieft met je handen van de nestkastjes af. Geniet er gewoon van.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief