Saskia Hontelé: 'Er moet echt een mentaliteitsverandering komen'
Saskia Hontelé: 'Er moet echt een mentaliteitsverandering komen' Foto: Corine Roks

‘Korte metten maken met zwerfafval’

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - De gepensioneerde Saskia Hontelé stond aan de wieg van het eind 2019 gelanceerde Sprundel Schoon, een initiatief waarbij een vijftiental vrijwilligers zijn uiterste best doet om Sprundel zo veel mogelijk te vrijwaren van zwerfafval. Zelf gaat ze vaak drie keer per dag op pad in de wijk Vissenberg. “Ik heb het al eens eerder gezegd en ik zeg het nog steeds: ik zou het liefst de hele wereld willen schoonmaken.”

DOOR ADDO SPRANGERS

Ze weet zich nog precies te herinneren wat haar triggerde. “Ik ergerde me eraan dat het speeltuintje bij mij in de wijk vol lag met restanten van Chinese afhaalmaaltijden en met kapotte bierflessen. Ik vind dat niet kunnen. Er spelen kinderen en ik voelde me daarom ook verantwoordelijk om er iets aan te doen. Hierop heb ik contact gezocht met Toon van de Sanden van Dorpswerk Sprundel. Ik heb een achtergrond als marketingmanager en presenteerde een plannetje dat enthousiast werd ontvangen. Hierop werd ook de Gemeente Rucphen betrokken bij Sprundel Schoon. Zij zorgt onder meer voor materialen om onze vrijwilligersgroep te ondersteunen. De Gemeente Rucphen heeft natuurlijk ook baat bij een schoon dorp. Met vijftien vaste vrijwilligers zijn we het hele jaar door in touw met het ruimen van zwerfafval.”

Asociaal gedrag

Zelf maakt ze één tot drie keer per dag een rondje door ‘haar’ wijk Vissenberg. “Maar soms pak ik ook andere wijken mee, hoor. Ik vind het fijn om te wandelen en tegelijkertijd bezig te zijn. Door dit vrijwilligerswerk hoef ik in ieder geval niet meer naar de sportschool.” Haar inzet om korte metten te maken met zwerfafval werkt inspirerend, merkt Saskia Hontelé. “In Rucphen, Roosendaal en Breda zijn eveneens initiatieven ontstaan. Wat dat betreft doet een goed voorbeeld inderdaad volgen. Maar dat is nodig ook. Als je toch ziet wat voor troep er op de Rucphensebaan en op de Vorenseindseweg allemaal uit auto wordt gesmeten… Hup, daar gaat weer een zak van McDonald’s, de wind speelt er even mee en over een halve kilometer ligt er weer troep verspreid. Fietsers kunnen er trouwens ook wat van. Mensen gebruiken de straat als vuilnisbak. Het is gewoon asociaal gedrag. Het gros van het zwerfafval bestaat uit blikjes, verpakkingsmaterialen en ook sigarettenpeuken. Sprundel ligt er vol mee. We komen daarnaast de gekste dingen tegen: condooms, vieze onderbroeken, handdoeken, bretels, noem maar op.”

Lange adem

“Er moet echt een mentaliteitsverandering komen,” vervolgt ze. “Vroeger stonden er bij feestjes voor de gasten sigaretten in een glas op tafel. Dat zie je tegenwoordig niet meer. De kijk op roken is helemaal veranderd. De kijk op milieu moet ook veranderen, zodat mensen elkaar aanspreken op hun gedrag. Zo van: ‘Hé, dat kun je niet maken’. Maar dat is een kwestie van de lange adem. Ondertussen doen wij ons best om zoveel mogelijk troep op te ruimen. Dat levert veel positieve reacties op. Ik heb wel eens gehad dat een auto stopte op de rotonde en dat de bestuurder mij vijf euro gaf: zó fijn vond hij het dat de boel wordt schoon gehouden. Eén keer kreeg ik van iemand de nare opmerking dat ik zeker niets beters te doen had. Maar daar laat ik me niet door uit het veld slaan. Ik wéét waar ik het voor doe. Het liefst zou ik de hele wereld willen schoonmaken.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief