<p>Elke maandag gaan vrijwilligers aan de slag in en rond de Sint Willibrorduskerk.</p>

Elke maandag gaan vrijwilligers aan de slag in en rond de Sint Willibrorduskerk.

(Foto: Corine Roks)

Vrijwilligers Sint Willibrorduskerk staan altijd paraat

SINT WILLEBRORD - Maandagmiddag vaste prik, in en rond de Sint Willibrorduskerk in Sint Willebrord wordt er hard gewerkt door een club van zo’n tien vrijwilligers. Een trouw gezelschap waarvan sommigen al meer dan 25 jaar klussen voor hun rekening nemen als kleine reparaties aan het kerkgebouw, het bijhouden van de naastgelegen begraafplaats en het beheer van de Mariagrot. 


“Kijk, een van onze jongste vrijwilligers, Jos Verstraaten, is nu bezig met het onderhoud aan de goten. Een klus die een paar keer per jaar op de planning staat. We hebben een lekkage als gevolg van de sneeuw gecombineerd met regen. De goten liepen over, het water liep langs de zuilen van de zijbeuken naar beneden,” geeft koster Jan Koevoets uitleg terwijl ook de regenpijp wordt geïnspecteerd. Jos krijgt daarbij hulp van Christ van der Veken, die onder aan de trap de gereedschappen aanreikt. “Gelukkig worden de bomen rond de kerk nu gesnoeid, dat scheelt enorm. Het onderhoud van het processiepark behoort toe aan de gemeente Rucphen. Zo ook het onderhoud van de staties die nu door onze vrijwilligers worden schoongemaakt,” vult Koevoets die de taken coördineert aan.

Kapelaan de Bok

In de kerk zijn Gerard Deijkers en Jos Martens op deze maandag actief. “Jos Martens is het manusje van alles, hij is allround inzetbaar. En Gerard veegt elke maandag de kerkvloer”. Buiten wordt ook geveegd, een taak van Wout Siemons. Hij spant de kroon qua jaren vrijwillig dienstverband. Mooie anekdotes kan hij vertellen, vooral over de tijd met Kapelaan de Bok die destijds aan de wieg stond van het team vrijwilligers. “Voor de Bok deed men alles, niet verwonderlijk dat juist onder zijn auspiciën deze club tot stand kwam,” beamen de vrijwilligers. Corrie Maas draait ook al heel wat jaartjes mee. Met gepaste trots vertelt hij over de renovatie van de toren: “Nieuwe leien, een splinternieuw uurwerk, en strak in de verf. Nu het schuine dek nog dat wel was begroot, maar door onvoorziene kosten van de toren moest worden uitgesteld. De renovatie van de toren is onder andere bekostigd door donaties van parochianen, de actie ‘wij dragen een steentje bij’ en een gulle nalatenschap van een parochiaan. De actie loopt nog steeds, ook de kleinere torens wachten op onderhoud.” Het kerkhof ligt er altijd netjes bij, ook dat kan worden toegekend aan de fanatieke groep vrijwilligers. “We hebben vorige week al het bladafval opgeruimd, binnenkort worden de recent geruimde graven met gras ingezaaid,” geven Tiny Jaspers, Piet Verstijlen en Christ Raaijmakers aan. Jasper is coördinator begraafplaats, hij houdt eveneens de administratie bij.

Poetsbeurt

Opvallend dat het team louter uit mannen bestaat. “Klopt, maar ook dames zijn zeer welkom om ons te versterken. Overigens hebben we een groepje dames dat de Mariagrot schoonhoudt en pas is het interieur van de kerk onderworpen aan een grondige poetsbeurt door het damesteam,” aldus de koster. Een kleine inkomstenbron is de opbrengst van de kaarsen uit de Mariagrot. “Helaas worden die steeds vaker zonder te betalen meegenomen, vooral de duurdere exemplaren. Dat moet stoppen, het geld is bedoeld voor onderhoud in en rond de kerk. We gaan erop toezien,” besluit hij.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

CE chauffeur

's Hertogenbosch

Diverse functies

West-Brabant

Technisch werkvoorbereider en een magazijnmedewerker

Oosterhout

Conciërge

Bergen op Zoom

Magazijnier Voltijds m/v

Baarle-Hertog België